Egyházi teabál Ombodon

Az ombodi fiatalok még őrzik a báli hangulatot
Az ombodi fiatalok még őrzik a báli hangulatot
Zsúfolásig megtelt az ombodi kultúrotthon szombat este a református egyház által minden évben megrendezésre kerülő hagyományos teabálon. Ez alkalommal is fellépett a KRISZ hagyományőrző csoportja.

 

Az idei rendezvény a helyi református templomban vette kezdetét, ahol Kovács József, a Szatmárpálfalvi Református Egyházközség lelkipásztora hirdetett igét. Istentisztelet után a hívek átvonultak a kultúrotthonba, ahol a sándorhomoki cigányzenekar már húzta a talpalávalót. Miután megtelt a kultúrotthon, Jobb Domokos, az Ombodi Református Egyházközség lelkipásztora mondott rövid imát, asztali áldást, majd mindenkinek jó szórakozást kívánt. Ezután következett az ombodi KRISZ (Keresztyén Református Ifjúsági Szervezet) műsora, akik Károly Kinga vezetésével egy modern táncot mutattak be. A KRISZ hagyományőrző csoportja rendszeresen lép fel a megyében, de Magyarországon is megrendezésre kerülő rendezvényeken. Nemrég a Szatmár Megyei Tanácshoz benyújtott pályázaton nyertek támogatást magyar néptáncruhák elkészítéséhez. A teabált megtisztelte jelenlétével Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Pataki Csaba alprefektus, Günthner Tibor szenátor és Erdei D. István parlamenti képviselő, akik nagyra értékelték az ombodi református egyház és az ifjúság munkáját.

 

Jó volt a hangulat

 

Az ombodi teabálba a szomszédos községekből is sokan elmennek, hiszen a batyuval érkező ombodiak hozzá vannak szokva a vendéglátáshoz. Megtelnek az asztalok étellel és itallal, de ha már teabál, akkor mindenkit megkínálnak egy csésze teával is. A belépőjegyek mellett közel hatszáz tombolajegyet is eladtak, a bevétel az egyházközség kasszájába került. Természetesen nagy izgalom közepette sorsolták ki a tombolatárgyakat, amelyeket magánszemélyek ajánlanak fel, hogy ily módon is segítsék az egyházat. A jelenlegi társadalmi átalakulásban egyre kevesebben tartják fontosnak, hogy közösségformáló tevékenységeket szervezzenek és azokon részt vegyenek. Ombodon még nem áll fenn annak a veszélye, hogy eltűnnek a magyar hagyományok, és erre az a garancia, hogy épp a fiatalok azok, akik meg akarják őrizni.