ERDON Helyi hírek

2011.02.21. 14:34

Diákokat képeznek gyermekvédelemre

Az „Egyetemisták gyakorlati képzése: gyermekvédelem – az elmélettől a gyakorlatig” elnevezésű projekt tulajdonképpen tavaly októberben kezdődött, tudtuk meg Sorana Săveanu tudományos kutatótól, a projekt kommunikációs igazgatójától. Céljuk az, hogy a szociológiai, pszchológiai, pszichopedagógiai szakok hallgatóit olyan gyakorlati képzésben részesítsék, amely segíti majd a végzettségüknek megfelelő elhelyezkedésüket. Mostanáig többek között különféle megbeszélések zajlottak, megvették a szükséges kellékeket, s hamarosan elkezdődik azoknak a szakembereknek a felkészítése, akik az októbertől kezdődő, különböző szakintézményeknél zajló gyakorlatokat vezetik majd.

600 hallgató

A Bihar megyei résztvevő intézmények: a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala, a Gyermekekért, Közösségért és Családért Alapítvány, az 1. sz. kisegítő iskola.

A projekt során a Nagyváradi Egyetem hallgatói mellett a Bukaresti Egyetem szociológiai karának, valamint az aradi Aurel Vlaicu Egyetem nevelési és szociális munkásképző karának összesen 600 első és harmadéves hallgatója (200 hallgató mindegyik egyetemről) vesz részt a gyermekvédelemmel kapcsolatos gyakorlati képzésben. Egyelőre nem tudni, hogy kik – hamarosan kidolgozzák azt a metodológiát, amely szerint kiválasztják majd a diákokat.

Weboldal

A projekt egyik fontos részeként hamarosan működni fog egy weboldal, kommunikációs felületként a résztvevő cégek, valamint a diákok között. Sorana Săveanu elmondta: a www.practipass.ro honlapra bárki beléphet, azonban a projekt résztvevőinek több információhoz és szolgáltatáshoz lesz hozzáférésük.

A megnyitó során elhangzott: a projekt három éven át tart majd, s a legjobb eredményeket elérő harminc egyetemistának, valamint tizenöt oktatónak lehetősége lesz tapasztalatcserén részt venni egy uniós országban.

Régóta téma

A ma délelőtti megnyitón, mely a váradi Ramada szállóban lett megszervezve, először Elena Bonchiş, a Nagyváradi Egyetem rektorhelyettese szólalt fel. Mint mondta, bár évtizedek óta téma Európában a gyermekvédelem, mintha egyre gyakrabban „taposnának bele bakancsokkal” a gyermekek lelkébe. Később Floare Chipea projektmenedzser ismertette részleteiben a pályázatot, majd felszólalt Laurenţiu Păşcuţi, a Megyei Tanács szociális és gyermekvédelmi bizottságának vezetője, dr. Doru Buzducea, a Bukaresti Egetem képviselője és dr. Alina Roman, az aradi Aurel Vlaicu egyetem részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!