Egyharmaddal kisebb bírságok

Enyhébb büntetés jár azoknak az orvosoknak, akik csúszópénzt fogadnak el a szerint a rendelet szerint, melyet immár második alkalommal küldtek el kihirdetés végett az államelnökhöz, miután mind a Parlament, mind a Szenátus jóváhagyta.

Első alkalommal az elnök a jogszabály áttekintését kérte, melyet azzal indokolt, hogy azáltal, hogy az orvosoknak nem lesz köztisztviselői státusuk, csökken a büntetőjogi felelősségük. Jelenleg a rendeletet már nem lehet elvetni és mostani formájában kell kihirdetni az Orvoskamara Országos Tanácsa (CMR) szerint. Vasile Astărăstoaie, a CMR elnöke szerint az idei év 2. sz rendelete az első lépés a felé, hogy újraépüljön a páciens és az orvos közötti bizalom. Eddig az orvosokat köztisztviselőkként vonták felelősségre és ez megszűnik, „nem jöhet a fejükre Korrupcióellenes Igazgatóság sem”, magyarázta a CMR elnöke, aki szerint a köztisztviselői besorolás miatt is sokan közülük kiléptek a hazai egészségügyi rendszerből. „Az orvosi tevékenység természetére, valamint az orvosnak a pácienssel szembeni alapvető kötelezettségeire való tekintettel, az orvos nem köztisztviselő” – áll a tervezet szövegében.

A rendelet életbelépését követően az orvosok egyszerű tisztviselőknek számítanak és ez a besorolás a Büntetőtörvénykönyv szerint egyharmaddal kisebb büntetéseket jelent a korrupciós esetekben.
Mircea Kivu szociológus szerint a korrupciót jó törvényekkel és világos procedúrákkal lehet csökkenteni, nem büntetéssel. Victor Ponta miniszterelnök korábban azt nyilatkozta, hogy „butaság köztisztviselőknek tekinteni az orvosokat”, illetve az orvosoknak joguk kell legyen arra, hogy más jövedelmekre is szert tegyenek.