Egyhangúlag szavaztak az ülésen

Egyhangúlag szavaztak az ülésen
Bihar megye – A tanácsnak alárendelt intézmények szerkezeti felépítéséről, s az idei megyei költségvetés módosításáról is szavaztak a tanácsosok a hétfői megyei tanácsi ülésen. Több pénz jut infrastruktúrára.

A volt mizeri kórház peréhez kapcsolódó tervezet kivételével teljes egyetértésben szavazták meg mind a 34 napirendi pontot a megyei tanácsosok. Tizenhét intézmény szerkezeti felépítését hagyták jóvá – többek között a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságét, a mezőgazdasági kamaráét, a Körösvidéki Múzeumét, a Mária Királyné Színházét, illetve a Szigligeti Színházét; beleegyezésüket adták a Hagyományos Kultúra Megőrzéséért és Népszerűsítéséért létesült Központ, a Megyei Tanács, valamint a Familia folyóirat vezetőinek a 2013-2017 közötti periódusra vonatkozó menedzsment tervéhez, s abban is egyetértettek, hogy az USL-szövetségi Dumitru Voloșeniuc javaslata alapján Filip Cheșeli, a Megyei Tanács műszaki igazgatója képviselje a megyei testületet a Körösvidéki Múzeum vezetőtanácsában.

Ami pedig a költségvetés módosításokat illeti: a módosított költségvetésben a legnagyobb változás az, hogy a megye 2,5 millió lejt kapott a Közigazgatási és Fejlesztési Minisztériumtól a megyei infrastruktúra fejlesztésére. Ezt az összeget a 792 számú megyei út Beliu, Tenke és Váradles közötti szakaszának felújítására szánják, a minisztériummal kötött június 19-i szerződésben foglaltak szerint. Különféle megtakarítások, többek között a bankkamatok csökkentéséből adódóak nyomán 300 ezer lejjel kevesebbet szánnak a kölcsönök törlesztésére, valamint egy uniós támogatással zajló egészségügyi programra, viszont 310 ezer lejjel növelik a Körösvidéki Múzeum által gondozott Natura 2000 környezetvédelmi területekre szánt összeget. Szintén egyetértésben szavaztak két uniós projekt költségvetéséről – ezek egyike a társadalmilag kirekesztett csoportok számára kidolgozott szociális szolgáltatásokat fejlesztené, illetve az ezekhez való hozzáférését segítené elő.