Egyhangú döntések fejlesztésekről Diószegen

Mados Attila diószegi polgármester a vízhálózat szivattyúállomásán, egy korábbi felvételen
Mados Attila diószegi polgármester a vízhálózat szivattyúállomásán, egy korábbi felvételen
Három fontos kérdésben döntöttek nemrég a bihardiószegi tanácsosok. „Jó volt érezni, hogy pártállástól függetlenül a tanácsosok felmérték a döntések súlyát és a diószegiek, egyúttal az Érmellék érdekében határoztak”, mondta Mados Attila polgármester.


Az első határozat, amelyet egyöntetűen támogattak a diószegi tanácsosok, pártállástól függetlenül, az volt, hogy hozzájárulnak az Észak-Nyugati Víz- és Csatornaszolgáltató Rt. alaptőkéjének megemeléshez további 176.000 lejjel, tudtuk meg Mados Attilától. A polgármester hozzátette: „Erre a tőkeemelésre azért volt szükség, mert a vállalat egy fejlesztési pályázatot nyert több mint 2 millió euró értékben olyan eszközök vásárlására, amelyek elengedhetetlenek a mindennapi működéshez, ezzel megkönnyítve és komfortosabbá téve az Érmelléken élők mindennapjait. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a pályázat megvalósítása után csökkenni fog a hibaelhárítások időtartama, ami saját gépekkel olcsóbb is lesz, így kisebb költséget kell majd terhelni a fogyasztókra. A megvásárolandó eszközök a teljesség igénye nélkül: mini kotrógép, aszfaltréteg alatti fúrógép, különböző hegesztőgépek, buldózer, és ami a legfontosabb: két nagy teljesítményű szippantókocsi. Utóbbiakra nagy szükség van az érmelléki településeken, hiszen finom fogalmazva jelen pillanatban igen kaotikus és korszerűtlen a szennygödrökből a szennyvíz eltávolítása.” (Ugyanarról az alaptőke-emelésről van szó, melyről Érmihályfalva esetében nemrég beszámoltunk, ott második „nekifutásra” szavazták azt meg, a nem RMDSZ-es tanácsosok tartózkodása mellett – szerz. megj.).

Regionális szinten

A második döntésről Mados Attila kifejtette: az sokkal nagyobb léptékű az előbbinél, hiszen ebben az esetben már regionális-szintű, az egész Érmellék víz- és szennyvízhálózatának fejlesztésére lesz lehetőség. „Gyakorlatilag ez az a pályázat, amely megoldhatja az Érmelléken a víz- és szennyvíz gondoknak a nagy részét. Az első megvalósítás ebben a pályázatban egy hatástanulmány elkészítése érmelléki szinten, belefoglalva minden település vonatkozó igényét. Diószegnek ez egy közel 3 millió eurónyi fejlesztést jelent, hiszen most van folyamatban, pontosabban a lezárás szakaszában a szennyvízhálózati munka bejfejezésének közbeszerzése, melynek összege 2 millió euró, de a vízhálózat fejlesztésére továbbra is szükség lesz, hiszen a jelenlegi hálózat munkálataiból kimaradt például a Sziget nevű településrész”, mondta az elöljáró.

Lássunk eredményt…

A harmadik döntés valójában kapcsolódik az előbb említettekhez: Diószeg önkormányzata a szóban forgó beruházásokat végző vállalat rendelkezésére bocsájtja majd azokat a közterületeket, ahol az dolgozni fog. „A legnagyobb örömmel bocsájtjuk ezeket a közterületeket a vállat rendelkezésére, csak lássuk már egyszer, hogy fél évszázadnyi hányattatás után minden diószegi lakos részül minőségi vízellátásban és szennyvízelvezetésben”, fogalmazott Mados Attila, megjegyezve: „Jó volt érezni, hogy pártállástól függetlenül a tanácsosok felmérték a döntések súlyát és a diószegiek – egyúttal az Érmellék – érdekében határoztak, hiszen akkora horderejű fejlesztésekről van szó, amelyekről pár évvel ezelőtt nem is álmodhatott a térség lakossága. A 24 önkormányzat tulajdonában lévő vállalat az érmelléki lakosoké, függetlenül attól, hogy magyar, román vagy más anyanyelvűek, így aki az érmellékiek érdekeit szolgálja az nem állhat szánt szándékkal a fejlesztés útjába”.

Rencz Csaba