Egyeztetésre hívta csütörtökre Klaus Iohannis államfő Viorica Dăncilă miniszterelnököt

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Levelet intézett szerdán Klaus Iohannis elnök Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz, amelyben egyeztetésre hívja a Cotroceni-palotába.


Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása értelmében az államfő “sürgős és rendkívül fontos problémáról”, a nemzetbiztonsági intézményeket érintő költségvetés-kiigazításról kíván tárgyalni a miniszterelnökkel csütörtökön 11 óra 30 perctől. A konzultációra az illetékes miniszterek is meghívást kaptak – mutat rá a közlemény, amelyben azt is kiemelik, hogy az egyeztetést követően az elnök ismét összehívja a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot, hogy a testület folytassa a tárgyalásokat a nemzetbiztonsági intézményeket érintő költségvetés-kiigazítással kapcsolatban.

Kedden összeült a Legfelsőbb Védelmi Tanács, hogy kielemezze a kormány által előterjesztett költségvetés-kiigazítási javaslatot, Klaus Iohannis azonban felfüggesztette az ülést.

“Nem volt konszenzus a tervezet kapcsán, így az nem kapta meg a CSAT jóváhagyását. Úgy döntöttem, hogy felfüggesztem a CSAT ülését, mert véleményem szerint a költségvetés-kiigazításra szükség van, de nem tekinthetünk el és nem is akarunk eltekinteni az intézmények közötti lojális együttműködés elvétől. Így, a CSAT ülésének felfüggesztésével, lehetőséget teremtettünk a kormány számára, hogy gondolja újra a költségvetés-kiigazítás tervezetét, mondjon le arról, hogy pénzt vonjon el az állambiztonsági intézmények büdzséjéből, amit legfeljebb valamiféle ‘politikai fortélynak’ lehet tekinteni, térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, az együttműködéshez, és amint a helyzet normalizálódik, megkapja a CSAT hozzájárulását’ – mondta kedden az államfő.

www.agerpres.ro