Egyetértés a Bihar Megyei Tanács ülésén

Egyetértés a Bihar Megyei Tanács ülésén
Alig fél órát tartott a Megyei Tanács csütörtöki ülése: a jelenlévők egyhangúan szavazták meg mind a húsz napirendi pontot, többek között a költségvetés kiegészítést. Nem voltak viták.

A költségvetéssel kapcsolatos, immár megszavazott módosítások között szerepel az is, hogy 100 ezer lejjel csökkentik a Gheorghe Şincai megyei könyvtár alagsorának javítására szánt összeget, s 35 ezer lejjel a könyvtár félixfürdői filiáléjának felújítási tervére szánt pénzt. Egyúttal 700 ezer lejjel kevesebbet szánnak a Körösvidéki Múzeum új székhelyén szükséges belső javításokra, viszont ugyanennyivel egészítik ki az áram bevezetésével járó költségeket az új székhelyen.

Összegek

Hárommillió lejt szán a megye a Bél–Tenke–Váradles közötti, 42 kilométeres megyei útszakasz felújítására és egymillió lejt a Talpastól a megye határáig tartó útszakaszra. Egyúttal 270 ezer lejjel egészítik ki a Bihardobrosd–Vércsorog közötti, tizenhat kilométeres útszakasz felújítására való pénzt. Egy másik, megszavazott módosítás: százezer lejjel csökkentik a révi, a turizmust népszerűsítő multifunkcionális központ létesítésére szánt összeget.
Másodjára az áfából származó 20% elosztását szavazták meg a tanácsosok. Az összegből nyolcvannyolc település fejlesztési programjait finanszírozzák. Viszonylag jelentős összeget, 71,8 ezer lejt kap Tóti, ennek legnagyobb részét az új óvoda udvarának körbekerítésére, valamint sétányok kiépítésére szánják. Szentjobbnak 67 ezer lej jut, ennek legnagyobb hányadát a csatornarendszer és az ülepítő kiépítésére szánják. 170 ezer lejt kap a biharfélegyházi óvoda, 62 ezer lejt szánnak a vámoslázi ülepítő és csatornarendszer kiépítésére, s 50 ezer lej jut a feketebátori fejlesztési programokra.
Az újonnan megszavazott tanácsi határozatok között szerepel a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) szolgáltatásainak externalizálása, illetve új kihelyezési eljárások szervezése, fedett fészerek létesítésének jóváhagyása – ezek a DGASPC kezelésében lévő családi típusú gyermekotthonok mellett létesülnek majd, továbbá a Megyei Tanács fennhatósága alatti védett területekhez kapcsolódó projekt költségvetésének a jóváhagyása.

Neumann Andrea