Egyetemi vizsgaszesszió előtti körkép

Egyetemi vizsgaszesszió előtti körkép
Nagyvárad – Hamarosan elkezdődnek az egyetemi vizsgaszessziók, a felsőfokú tanintézetek vezetőségei által kijelölt időpontokban. Az ebben érintett felek- a tanárok és diákok- véleményére voltunk kiváncsiak.

Dr. Biró András egyetemi docens szerint ahogyan a sport is kétszemélyes játszma, úgy a vizsgának is két szereplője van: a tréner a tanár, a játékos pedig a diák. Megítélésében a vizsgák előtti felkészülési periódus fő célja, hogy az egyetemisták a szesszióban maximálisat tudjanak nyújtani. Aki a tanév közben megjelenik az órákon, tanúbizonyságát teszi annak, hogy figyelemmel követi az anyagot és úgy tudja ezt kommentáli, hogy kitünik belőle: kompetens a témában, annak nincs mitől félnie a felmérőkön, hiszen a Partiumi Keresztény Egyetemen az év közben kapott jegyeket beszámítják a vizsgajegybe. Hozzátette: fontos, hogy a tanárok is összefoglalják a leadott anyagot, s ügyeljenek arra, hogy a vizsgán ne jelenjenek meg olyan kérdések, amelyeket az óra során nem tárgyaltak meg vagy nem szerepeltek a bibliográfia közt. A diákok tanulhatnak tankönyvekből és a tanárok által rendelkezésükre bocsátott, lefénymásolt írásokból, melyeket kiegészítik az órákon vett jegyzetekkel. A PKE Gazdasági Tanszékének a katedrafőnöke ugyanakkor azt ajánlja a szesszió előtt álló diákoknak, hogy a tananyagot bontsák le alfejezetre, próbáljanak szintetizálni, kiemelve a lényeget, és utána vizsgáztassák le saját magukat úgy, hogy a megtanultakat leírják egy papírra vagy pedig felmondják valamelyik kollegájuknak.

A tanulásra koncentrálni

Dr. János- Szatmári Szabolcs egyetemi kancellár, germanisztika szakos tanár azt tanácsolja a  diákoknak, hogy inkább nappal tanuljanak, az éjszaka legyen az alvásé, illetve arról se feledkezzenek meg, hogy a felkészülést nem szabad utolsó pillanatra hagyni.

Debreceni Sándor egyetemista, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség vezetője sok sikert és szerencsét kiván a “sorstársainak” és arra biztatja őket, hogy ebben az időszakban próbáljanak a tanulásra koncentrálni. Készüljenek minél többet és a szabadidős tevékenységek váljanak számukra másodlagossá. Mivel manapság sok egyetemista a tanulás mellett munkát is vállal, az NMD elnöke arra kéri a munkaadókat, hogy ebben a periódusban legyenek elnézőbbek, megértőbbek a diákokkal szemben. Török Szabolcs és Vadász Attila, a PKE harmadéves szociális munkás hallgatói is a nappali tanulás hívei, mint mondják, már a szessziót megelőzően belepillantanak az anyagba és megpróbálják beosztani azt, hogy ne gyűljön fel egyszerre annyi tanulnivaló. Ezzel ellentétben Újvárosi Emőke, a Nagyváradi Egyetem másodéves, pedagógia szakos hallgatója a szemeszterek végén kezd el tanulni, jegyzeteket csinál és a leckét elmagyarázza a barátjának, így ellenőrizve önmagát.

Ciucur L. Antonius