Egyetemek vagy diplomagyárak?

A román felsőoktatásban tanulók nagyon nagy százaléka nem lenne alkalmas arra, hogy felsőfokú végzettséget szerezzen, ezért mind többen választják azt, hogy tanulás helyett kifizetik a vizsgáikat – állítják a statisztikák és egy Soros Alapítvány által készített felmérés.

A Soros Alapítvány nemrégiben elkészült felmérésében a nyilatkozó egyetemi és főiskolai tanárok 81%-a állítja, hogy a diákok többsége alkalmatlan lenne felsőoktatási intézményben való helytállásra. Abban is megegyeznek, hogy a diákok “felhigulását” az igen magas számú felsőoktatási helyek, és ezzel együtt a tandíj bevezetése okozta. Jelenleg az állami oktatásban kétszer annyi a fizetéses helyek száma, mint az államilag finanszírozottaké. Ezekre a helyekre könnyebb bejutni, hiszen alacsonyabb a felvételi ponthatár, mint az álami támogatással rendelkező helyeken.

A fizetős helyek ugrásszerű növekedésével léphetett elő a “Spiru Haret” Egyetem a maga 200 ezer diákjával Európa legnagyob egyetemévé. Az utóbbi négy évben négyszeresére nőtt a diákjainak száma, ami annak köszönhető, hogy harmincszoros (!!!) a fizetéses helyekre bejutottak száma az állami finanszírozottakéval szemben. Traian Băsescu véleménye szerint a romániai felsőoktatás nem más, mint egy jól szervezett diplomagyár.