Egyes települések nem pályáztak

Egyes települések nem pályáztak
Évértékelő sajtótájékoztatót tartott hétfőn Claudiu Pop prefektus. Egyebek mellett projektekről, folyamatban lévő és befejezett munkálatokról, megtámadott határozatokról tett említést.

A prefektusi iroda mellett a megye összes eddigi prefektusának portréjából alakíttatott ki arcképcsarnokot Claudiu Pop, s a hétfői sajtótájékoztatón, a leleplezéskor köszönetet mondott az eddigi prefektusoknak, „amiért hozzájárultak ahhoz, hogy a prefektúra intézménye eredményesen működjön”. A keretek sötétbarnák, viszont a folyosó megvilágításában feketének tűnnek – ezt szóvá is tették a jelenlévő sajtósok, mire a prefektus elmondta, hogy nem az volt a cél, hogy gyászkereteknek tűnjenek, s egyúttal megígérte, hogy mihamarabb más színű keretekbe helyezteti a képeket.

Adatok

Ami pedig az idei évet illeti: a Bihar megyeiek több mint tízezerrel több gépkocsit jegyeztek be, mint tavaly, azaz 202.393-at a tavalyi 191.901-hez képest, előbbiek közül a Váradon bejegyzett gépkocsik száma 97.106. A gépkocsivezetői jogosítvánnyal rendelkezők száma jelenleg 216.320 a megyében. Nőtt az átmeneteli arány a sofőrvizsgákon, az idén ez 46,9%, miközben tavaly 39,32% volt.
A megye útlevélosztályain az idén 18.539 kérvényt nyújtottak be, rendszeresen működnek a mozgó irodák is, ezeken keresztül Belényesben 350, Margittán 175, Érmihályfalván pedig 93 az útlevélre vonatkozó kérvényt iktattak.

Megtámadta

Húsz helyi, illetve megyei tanácsi döntést támadott meg a prefektus közigazgatási bíróságon, ezek közül tíz esetben a prefektus javára szóló döntés született, tíz eset pedig folyamatban van. A javára elbíráltak közé tartozik egyebek mellett az a szentmártoni helyi tanácsi határozat, amely megtiltotta a palagáz kitermelést, illetve ilyen témájú referendumot helyezett kilátásba – mind a határozatot, mind a referendum tervét hatályon kívül helyezték. Egy másik, javára elbírált határozat a Helyi Rendőrség és a Romprest közötti szerződés, melyet ugyancsak megtámadott.
Az idén egyébként több esetben is bizonyos problémás határozatok megindoklását igényelte a prefektus, s nem fordult rögtön közigazgatási bírósághoz. Ezek közé tartozik az a két megyei tanácsi határozat is, melyben jelentős összegek elosztásáról döntött a testület: a prefektus további információkat, adatokat kért, ezek elbírálása még folyamatban van.

Gondok

Audienciára 332 személy jött el, a föld visszaszolgáltatással, egyéni problémákkal, szociális gondokkal kapcsolatos panaszok száma 143 volt, s 166 esetben panaszolták be a polgármesteri hivatalokat, javarészt (azaz 127 esetben) ugyancsak visszaszolgáltatásokkal kapcsolatban.
Március óta, amikor bevezették, 247-en hívták a prefektus számát, ezek között is a föld visszaszolgáltatással kapcsolatos panaszok száma volt a legnagyobb, de egyebek mellett mezőgazdasági károk, egészségbiztosítási kártya, szociális gondok, fűtéssel, közvilágítással kapcsolatos problémák miatt is hívták a 0259.431698 számot. Ezen a számon egyébként a prefektúra tisztviselője válaszol, a szám hétköznap hívható.
Megemlítették még a megyénkbe látogató követségi képviselőket, nagyköveteket, konzulokat – többek között Gerhard Reiwegert, Ausztria bukaresti nagykövetét, illetve Mile Lajost, Magyarország kolozsvári konzulját.
Szó esett az elkészült munkálatokról – Densuşainu-híd, Metró-híd, 76. sz országút – illetve a Nagyvárad és Margitta közötti út javításáról, mely folamatban van, akárcsak a két felüljáró, mely Nagyvárad különböző pontjain vezet át a körgyűrűn, mindkettő 2016 novemberéig kell elkészüljön, de legnagyobbrészt már megépült.

Nem pályáztak

A megye önkormányzatai 2007 és 205 között 327 uniós projektet bonyolítottak le, s „aggodalomra ad okot”, hogy közel harminc település önkormányzata semmilyen uniós támogatást nem pályázott meg, vagy legalábbis nem értesítette erről a prefektúrát, holott kötelessége lett volna. A szóban forgó települések: Érábrány, Esküllő, Tataros, Érbogyoszló, Biharkaba, Feketekápolna, Kerpenyéd, Tisztásfalva, Felsőderna, Bihardobrosd, Drágcséke, Gyapjú, Köröskisjenő, Belényesírtás, Biharlonka, Szászfalva, Hegyközpályi, Biharpoklos, Kispapmező, Robogány, Rény, Szombatság, Szentmárton, Szentandrás, Alsótótfalu, Sonkolyos, Köröstárkány, Belényesújlak. A prefektus legfeljebb figyelmeztetheti a szóban forgó települések önkormányzati vezetőit, nem áll módjában más módon felelősségre vonni őket emiatt, tudtuk meg Claudia Timofte szóvivőtől.

Neumann Andrea