Egyelőre nincs tej és kifli

Egyelőre nincs tej és kifli
Előreláthatólag mintegy két hét múlva kaphatnak majd tejet és kiflit a Bihar megyei iskolások és óvodások, tudtuk meg Horia Carţiştól, a Megyei Tanács szóvivőjétől.

A közbeszerzési eljárást idejében elkezdték, még augusztus folyamán, tudatta a tanács szóvivője; a tejre vonatkozó ajánlatokat augusztus 25-én, a kiflire vonatkozóakat augusztus 26-án tekintették meg. A procedúrát, illetve magukat a cégeket, amelyek ajánlatokkal vettek részt, a szaktárca Közbeszerzéseket Koordináló és Ellenőrző Hivatala (UCVAP) is ellenőrizte. Hét cég vett részt tejre, nyolc pedig kiflire vonatkozó ajánlattal. Viszont időközben életbe lépett az a sürgősségi rendelet, melynek nyomán az UCVAP, illetve a Közbeszerzéseket Szabályozó és Megfigyelő Hatóság, az ANRMAP gyakorlatilag megszűnik és hatáskörét a Közbeszerzések Országos Ügynöksége (ANAP) veszi át.

Leállt a rendszer

A rendelet ugyan májusban jelent meg a Hivatalos Közlönyben, azonban maga az áttérés pont az elmúlt héten történt meg, s ezzel egyidejűleg a közbeszerzések országos elektronikai rendszere több napon át teljesen leállt, akárcsak az eljárások ellenőrzése, így gyakorlatilag befagyott az összes, folyamatban lévő procedúra.
Ettől a héttől viszont ismét működik a rendszer, a közbeszerzések ellenőrzése is folytatódik, így Horia Carţiş szerint mintegy két héten belül ismét kapnak majd tejet és kiflit az előkészítő, illetve az I-VIII osztályosok, valamint a rövid programú csoportokba járó óvodások. A törvény különleges, sürgős esetekben lehetővé teszi a gyorsabb, közvetlen beszerzést, ez azonban nem minősül ilyen esetnek, ráadásul ez az eljárás is eltartana legalább két hétig, fejtette ki a szóvivő.
Alma az előkészítő, valamint az I-VIII osztályos iskolásoknak jár, legfeljebb száz napig egy évben, a hideg évszakokban, tudomásunk szerint az erre vonatkozó közbeszerzési eljárás még kezdetleges fázisban van.
Amint Sebastian Hebriştean, a Bihar megyei Tanfelügyelőség beiskolázásért felelő munkatársa elmondta, ők idejében továbbították a Megyei Tanácsnak azt, hogy a becslések szerint hány óvodásnak és iskolásnak jár kifli és tej ennek a tanévnek a során. Ami az állami tanintézeteket illeti: a rövid programú csoportokba járó óvodások száma 9328, az előkészítő, illetve I-IV osztályosok felbecsült száma 28.029, az V-VIII osztályosoké 23.283. Magánóvodák rövid programú csoportjaiba a becslések alapján 407 gyerek jár, a magániskolákba járó előkészítő osztályosok, illetve I-VIII osztályosok száma pedig 552.
Mint megtudtuk, a kiflire több mint 3,7 millió lejt, a tejre pedig csaknem 7 millió lejt kell kapjon Bihar megye állami költségvetésből.

Neumann Andrea