Egyelőre nem drágul a fűtés

Egyelőre nem drágul a fűtés
Nem kell majd a gáz elosztását is fizetnie Nagyváradnak, ez évi 7-10 millió eurós megtakarítást jelent – mondta egyebek mellett Ilie Bolojan polgármester a múlt heti sajtótájékoztatón.

A Transgazzal folytatott tárgyalások eredményeképp Nagyváradnak nem kell majd a gáz elosztását is megfizetnie, tudatta a polgármester. Mint arról már beszámoltunk, jövő tavasztól helyezik működésbe az új, gázturbinás hőerőművet. Amint a pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, a gáz elosztásáért megawatt óránként 29,6 lejt kellene fizetni, s mivel Nagyváradon a fogyasztás évi 1,2 – 1,5 millió megawatt óra, az évi megtakarítás évi 7-10 millió euró. Ezáltal lehetővé válik, hogy jó árat szabjanak meg, tette hozzá a polgármester. A fűtés az elkövetkezendő szezon során nem fog drágulni, mondta Ilie Bolojan. Mint megtudtuk, a hőerőműhöz való hozzákapcsolódáshoz 950 méternyi vezeték szükséges, a vezetékrendszer a nyomásmérőkkel együtt 53 millió euróba kerül.

Kedvezmény

A szerdai helyi tanácsi ülésen egyebek mellett arról is szavaznak majd, hogy az ingázók 30%-os kedvezménnyel vehessenek OTL utazási bérletet. Amint a polgármester elmondta, az elkövetkezendőkben bírságokkal fogják kötelezni az ingázókat szállító buszok vezetőit, hogy tartsák be az előre megállapított útvonalat. Nincs rendjén ugyanis, hogy összevissza állnak meg, attól függően, hogy az ingázók hol akarnak leszállni, mivel fennakadást okoznak a közlekedésben és szemetelnek is, mondta a polgármester. Tehát az ingázók csak az adott útvonalon járó busz számára egedélyezett helyeken szállhatnak majd le ezentúl, viszont útjukat az OTL járműveivel folytathatják, s a szükséges bérletet 60 lej helyett 50 lejrét vásárolhatják majd meg.
Ezentúl az önkormányzat tulajdonában lévő lakásokat nem a Ingatlan Ügyletek Társaságán (SCTI) keresztül fogja értékesíteni az önkormányzat, tudata a polgármester, mindezt a Nagyváradi Ingatlanügyi Igazgatóság (AIO) végzi majd. A kilencvenes évek elején megalakult magántársaság ugyanis a piaci árnál jóval olcsóbban adta el az önkormányzat lakásait, továbbá az ezekhez tartozó területeket, melyekre vonatkozóan nem is kapott engedélyt az önkormányzattól. Ezentúl az AIO bizottsága felel majd a szociális lakások elosztásáért, a polgármesteri hivatal így sokkal jobban tudja majd ellenőrizni a folyamatot. A szociális lakásokra vonatkozó kérvényeket pedig csak egy meghatározott időszakban lehet majd leadni, s a bizottság által megállapított pontszám alapján adják majd ki a lakásokat, nem lesznek soron kívül kiutalt lakások, csak nagyon komolyan meglapozott esetekben.

Sportpálya

A CFR áruszállítással közös egyezmény értelmében az önkormányzat megkap egy egy hektáros területet, ahol játszótér, vlaamint sportpálya fog létesülni. A Ştefan cel Mare utcai tömbházak háta mögötti, elhanyagolt területről van szó, s amint a polgármester elmondta, így legalább a CFR nem fog bírságot fizetni emiatt, „az ingatlanadó helyett pedig bérleti díjat fog fizetni a CFR”.

Neumann Andrea