Egyelőre maradnak a gyógyszerárak

A gyógyszerforgalmazók tiltakozása ellenére az egészségügyminiszter a minap azt nyilatkozta: nem engedélyezi a gyógyszerek drágítását. Nem kell engedni a manipulációnak, tette hozzá.

Május végéig mindenképp változatlanok maradnak a gyógyszerárak, függetlenül attól, hogy milyen tiltakozó akciókhoz folyamodnak a forgalmazók – mondta Eugen Niclaescu egészségügyminiszter, majd azt is hozzátette: húsvét után kész elkezdeni a gyógyszerárakkal kapcslatos tárgyalásokat a forgalmazók szervezeteivel. Mint magyarázta, a minisztérium köteles hozzáférést biztosítani a gyógyszerekhez és ezért nem hagyhat jóvá semmilyen indokolatlan ármódosítást, bármilyen módon tiltakoznak a forgalmazók. „Nem engedünk a zsarolásnak és fenyegetésnek” – fogamazott.

Félrevezetés

Egyúttal felhívást intézett a lakosokhoz, hogy ne hagyják magukat félrevezetni: a kórházaknak kötelességük háromheti gyógyszertartalékot biztosítaniuk és ugyanez vonatkozik a patikákra is. A miniszter szerint egyébként az euró ármódosulása egyedül azokat az árengedményeket érinti, amelyeket az importőrök a forgalmazóknak nyújtottak, s amelyek a nyereségük csökkenésével egyenes arányban csökkentek. „A forgalmazók siránkoznak, hogy húszmillió eurós veszteséget könyveltek el, de arról nem szólnak, mennyi volt a nyereségük szeptemberig, amikor 3,33 lejes euró árfolyam szerint számolták ki az árakat, miközben a valós árfolyam 3,1 lej volt.”

Ezzel egyidejűleg felkérte a forgalamzókat: tegyék közzé, mekkora volt az üzleti forgalmuk 2005-ben, 2006-ban és 2007-ben „a lakosok tejesebb informálása érdekében”.

Tiltakoznak

Mindeközben a forgalmazók képviselői azt nyilatkozták, hogy folytatják a tiltakozást: a múltheti, egynapos szünet után két hét múlva ismét szüneteltetik tevékenységüket – ezúttal két napig – ezt követően pedig három napig, és így tovább, egészen addig, míg a minisztérium nem dönt a gyógyszerárak időszerűsítéséről.

Neumann Andrea