Egyelőre csak parlamenti választáson tennék lehetővé Romániában a levélben való voksolást

Egyelőre csak parlamenti választáson tennék lehetővé Romániában a levélben való voksolást
Egyelőre csak a jövő évi parlamenti voksoláson tennék lehetővé Romániában a levélben való voksolást, és annak tapasztalata alapján terjesztenék ki a jogszabályt más típusú választásokra: ebben a formában véglegesítette kedden a választási reformot kidolgozó parlamenti különbizottság a levelezéses szavazás tervezetét, amely a külföldön élő román állampolgárokra vonatkozik.

A szenátusban már megszavazott változathoz képest törölték a tervezetből azt a lehetőséget, hogy a diaszpórában élők interneten keresztül iratkozhassanak fel a választói névjegyzékbe, viszont a regisztrált külföldi szavazó továbbra is maga nyomtathatja ki internetről letöltött szavazólapját, amelyet kettős borítékban juttat el a választási hatósághoz. Bekerült egy olyan passzus a tervezetbe, amely büntetőjogi felelősségükre figyelmezteti a szavazás titkosságának esetleges megsértőit.
A tervezetet a kormányzó szociáldemokraták (PSD) és a jobbközép ellenzék is megszavazta, egyedül a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) képviselő Márton Árpád frakcióvezető-helyettes voksolt ellene.
A képviselő az MTI érdeklődésére elmondta: a külföldön leadott voksok százezrei a hazai választókerületek – köztük a magyarlakta térségek – parlamenti képviseletét is befolyásolni fogják és az RMDSZ ezt nem tartja elfogadhatónak. Mint mondta, az RMDSZ csak olyan választásnál tudja támogatni a levélben való voksolást, ahol minden voks egyetlen választókerületben érvényesül: ilyen a román elnökválasztás. A parlamenti voksolásnál viszont megyei pártlisták vannak ezért a magyarságnak hátrányos, ha a külföldről beömlő töredékszavazatok eltorzítják a kis lakosságú megyék – például Hargita és Kovászna megye – parlamenti képviseletét.
Márton Árpád elmagyarázta, a tervezetben lényeges eltérések vannak a Magyarországon bevezetett levelezéses voksoláshoz képest: a legfontosabb az, hogy míg a magyar modellnél külföldről csak az országos listára lehet voksolni, a román tervezetnél a külföldi választókerületben leadott voksok másutt gyümölcsözhetnek mandátumot. Azért várható, hogy sok töredékszavazat érkezik az országos kosárba külföldről, mert a Nyugaton dolgozó romám állampolgárt csak négy képviselő és két szenátor képviseli a csaknem 470 tagú bukaresti parlamentben.
Az RMDSZ már múlt héten jelezte: alkotmányossági aggályai vannak azzal kapcsolatban is, hogy lehet érvényesíteni a voksolás titkosságát a levélben való voksolásnál. Márton Árpád szerint nem lehet összehasonlítani azt, amikor az Erdélyben őshonos magyar családok esetleg megbeszélik, hogyan fognak voksolni, azzal a helyezettel, amikor egy spanyolországi munkásszálláson esetleg a munkaadó ellenőrzi, kire szavaznak a neki kiszolgáltatott gyümölcsszedő román vendégmunkásoknak.
A képviselőház várhatóan szerdán fogadja el a törvényt, hogy jövő ősszel alkalmazni lehessen. A jogszabály elfogadásával azért sietnek, mert egy román alkotmánybírósági döntés értelmében a voksolást megelőző egy évben a választási törvények már nem változhatnak.