Egyelőre üresek a kasszák

Szatmár megye – Az önkormányzati választásokat megelőző kampány miatt igencsak megcsappant a megyebeli községek költségvetése. A kormány tartalékaiból igényelnek támogatást.

A kampányt megelőzően hihetetlen ütemben folytak a munkálatok megyénk településein, minden polgármester igyekezett „kihozni a maximumot” a rendelkezésére álló befektetendő pénzösszegből, így törénhetett meg például, hogy jelenleg több vidéki nyertes pályázat önrészére nincs fedezet, sőt vannak települések, ahol a fenntartási költségek is nehézséget jelentenek az önkormányzatnak.

Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke az elmúlt két hét során különböző problémák megtárgyalása végett többször tartott megbeszélést a községek polgármestreivel, melyek során szinte az összes polgármester jelezte a tanácselnök felé, hogy pénztartalékaik a végét járják. Csehi javasolta a polgármestereknek, hogy készítsenek költségvetéskiegészítési igénylést, melyet továbbítanak a kormánynak. Ezek kiutalása a kormány tartalékalapjából lehetséges.

A polgármesterek által készített igényléseket a mai nap folyamán fogják kielemezni, így lekésőbb szerdán már a kormány elé kerülhet – tudtuk meg Csehitől. A támogatás kiutalása, kedvező elbírálás esetén körülbelül két hetet vesz majd igénybe.

Ferenczi Noémi