Egyedülálló módon telekkönyvezik a Köröst

Egyedülálló módon telekkönyvezik a Köröst
Nagyvárad – Csütörtök délben az RMDSZ Sas-palotabeli székházában tevékenységi beszámolót tartott Féth Irén, a biharpüspöki és Cservák Miklós, a várad-velencei RMDSZ-szervezetek elnökei. Pásztor Sándor vízügyi igazgató az általa vezetett intézmény megvalósításairól és terveiről beszélt.

 

 

Csütörtök délben két olyan nagyváradi RMDSZ-alapszervezet vezetői tartottak sajtótájékoztatókat, akik népszerű és hagyományőrző rendezvényeikkel nagy tömegeket tudnak megmozgatni.

Cservák Miklós várad-velencei RMDSZ-elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyik legnagyobb múltú és legtevékenyebb körzetet irányítja. A múlt évet három farsangi mulatsággal kezdték, melyek több száz magyar embert vonzottak. A nőnapi ünnepséget követően kokárdakészítéssel készültek a március 15-i nemzeti ünnepre, a húsvéti tojásfestő műhely pedig gyermekek és felnőttek számára egyaránt szórakoztató volt. „Egy európai város európai polgáraiként méltó módon megünnepelték az Európa-napot”, a Gyermeknap pedig a vidámság jegyében telt, főleg azért, mert állami gondozottak arcára sikerült mosolyt varázsolniuk. A játszóházukkal több tucat gyermeknek nyújtottak szórakozási lehetőséget, a nagy múltú Anna-bál és szüreti bál pedig körzetük védjegyévé vált. A téli ünnepek is az együtt töltött örömteli pillanatok jegyében telt: a kisebbek várakozva fogadták a Mikulást, a szilveszteri bulit szokás szerint jó hangulat jellezte. Az állandó programok közül említést érdemelnek még a fórumok, nótaestek, koncertek, különböző fellépések, olyan neves meghívottakkal, mint Bokor János, Szabó Eszter, Drágán Lajos, Liszter Sándor, Thurzó Sándor József vagy Meleg Attila. A Tere-fere klub a negyed aktív és kreatív tagjait tömöríti, a Varga Friderika által koordonált Mistique mazsorettcsoport országos és nemzetközi sikerekkel büszkélkedhet. A Kolozsvári úti római katolikus kultúrházban található székház a Szent László cserkészcsapatnak és egy könyvtárnak is otthont biztosít, a fogadóórákon pedig az elnökön kívül dr. Fleisz János és Szabó József városi tanácsosok vártak a lakosokat. A tervek közül Cservák Miklós megemlítette, hogy rendszeresíteni szeretnék a jogi tanácsadást és szívesen fogadják az új tagokat is, illetve az olyan ötleteket és kezdeményezéseket, melyek a váradi magyarság ügyét szolgálják.

 

Jelentős fejlődés

 

Féth Irén biharpüspöki RMDSZ-elnök örömmel ecsetelte, hogy az elmúlt években a negyed jelentős infrastrukturális fejlődésen ment keresztül, köszönhetően a váradi RMDSZ-frakciónak és Pásztor Sándor önkormányzati képviselőnek. Mivel fontosnak tartják a mindennapok élhetőségét, számos olyan kezdeményezést indítottak útjára, melyek ezt a célt szolgálják. Például több tucat facsemetét igényeltek a városházától, melyeket szétosztottak a lakosok közt, tájékoztattak a kettős állampolgársággal kapcsolatban és lehetőségeikhez mérten folyamatosan támogatják a körzetükben élő szociálisan hátrányos helyzetben levő gyermekeket. Jó kapcsolatot ápolnak a református és a római katolikus egyházzal, a Bocskai István Közösségi Ház pedig számos kulturális és szórakoztató eseménynek nyújt helyszínt, úgymint: óévbúcsúztató és farsangi mulatság, nőnapi ünnepség, szüreti bál, kokárdakészítés, gyógytorna, a sportos életmódot elősegítő több tanfolyam, filmklub, múzeum és könyvkölcsönzési lehetőség. Szinte nélkülözhetetlen vendég a bulikon a váradi színészekből verbuválódott Bohém Band. Az idősebb korosztály a nyugdíjas klub keretén belül szervez tevékenységet (csigatészta készítés, kézműves-foglalkozások), a nagy sikerű Biharpüspöki Napok pedig azt igazolják, hogy a körzet olyan, mint egy nagy család, együtt múlat kicsi és nagy, idős és fiatal. „Idén is folytatni kivánjuk eddigi tevékenységeiket, a ránk jellemző aktív módon azon leszünk, hogy minden egyes biharpüspöki azt érezze, a magyar közösség részének lenni jó”, közölte az elnökasszony.

 

Vízügyek

 

Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője a regionális intézmény megvalósításairól, terveiről beszélt. Kiemelte, hogy az utóbbi időszakban a lehívható pénzösszegek 70 százaléka Bihar megyébe irányult. Sikerült rendbe tenni a Berettyó (Berettyószéplak) és a Fekete- Körös völgyét (gyantai tározó), a megyeközpontban pedig arra törekednek, hogy élhető legyen a környezet az élet- és vízminőség, valamint az ökológia szempontjából is. A cél, hogy a Körös-parton el lehessen sétálni Velencétől a Rogériuszig anélkül, hogy a part mindkét oldalát lebetonoznák. Nagyvárad belterületén tisztázták a tulajdonviszonyokat és országos premierként telekkönyvezik a Köröst: a víztükörrel már végeztek, és kezdeményezték a teljes árterület telekkönyvezését is. Az idén befejezik a várad-szőlősi Adona-patak és a biharpüspöki Kis-Körös rendbetételét és elkészült a Megyei Kórháztól a Baross/Dacia-hídig folyó Pasteur-patak rendezésének terve is.

 

Hallépcső

 

Pásztor Sándor örömmel nyugtázta a Vízügyi Igazgatóság és a váradi önkormányzat közti kitünő együttműködést. A tervek közül megemlítette, hogy várhatóan szeptemberig elkészül a Bihardobrosd melletti szükségtározó és a központi hídnál egy hallépcsőt szeretnének építeni, hogy a kopoltyúsok felfelé is tudjanak vándorolni. Ugyanakkor azt javasolják, hogy a vandálokra a maximális büntetést, vagyis 8 ezer lejt szabjanak ki, melyből 500 lejt fizessenek ki, a többi összegért pedig a közösség javára dolgozzanak 3-4 napot.

 

Ciucur Losonczi Antonius