Egyedi, változatos kiállítás

Akt.:
Fotó: Horváth László
Fotó: Horváth László
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa fáradhatatlanul azon serénykedik, hogy rendezvénytermében minél vonzóbb előadásokat, kiállításokat, könyvbemutatókat, tematikus beszélgetéseket tudjon az igen népes rendezvényein tartani.

A nyári évadzáró rendezvénye igen eredetire sikeredett. ConsulArt címmel a Főkonzulátus munkatársainak alkotásaiból képzőművészeti kiállítás nyílt meg, bizonyítva művészi tehetségüket.

Különleges alkalom

Mile Lajos főkonzul az eseményt felvezető beszédében elmondta, olyan nem volt, hogy kollegái képzőművészeti jellegű munkáiból kiállítást rendezzenek. Nem volt kétség, hogy tehetségesek a munkatársai, de most alkotókészségei a képzőművészet területén nyilvánultak meg. Úgy határoztak, lehetőséget teremtenek a tárlat megrendezésére.

Kiállító művészek

Barabás Mónika (gobelin), Danka Katalin (olajfestmény) Góber Gabriella (gobelin), Ivas Andrea (grafika), Kecskés Erzsébet (olajfestmény), Korsos Tamásné (keresztöltés), Kárász- Kiss Péter (fotó), Skelecz György (akvarell), Szabó István (fafaragás) Márton Szilárd (fotó). Tematikai szempontból rendkívül változatos a kiállítás. Talán ez lehetett az oka, hogy a diplomácia területéről a képzőművészeti „kirándulást” választották, mert a vizuális kultúra egyetlen művészeti ágnak sem válik szégyenére. Sőt lévén érzékenyebb típusok, az ügyes -bajos problémákkal hozzájuk forduló ügyfeleket könnyebben, eredményesebben, hatékonyabban tudják kezelni. Mile Lajos az irodalom terén jeleskedett. Két témával kapcsolatos írásait olvasta fel. Az egyik írás a labdarúgáshoz, a másik a 90-es évekbeli politikához kötődik, amikor országgyűlési képviselő volt. A kiállított anyag lényegében hűen tükrözi azt a világot, amelyet művészeti eszközökkel megközelítettek. Ezért nyugodtan állíthatjuk az alapmondanivalót a látogatók is megértették. Esztétikai élménnyel gyarapodtak.

Csomafáy Ferenc