Együttműködik Békés és a romániai Bihar megye

Bihar megye – Vegyes bizottságot hozott létre Békés megye önkormányzata és a romániai Bihar megye tanácsa annak érdekében, hogy elősegítsék a két megye fejlesztési programjainak összehangolását, illetve közös projekteket valósítsanak meg.

Erről a Békés Megyei Önkormányzat elnöke beszélt a bizottság megalakulását követő sajtótájékoztatón Békéscsabán csütörtökön.

    Domokos László elmondta: a két grémium által közösen felállított testület közös fejlesztési projekteket fog kidolgozni, segítve a megvalósításhoz szükséges előkészítő munkát is. A két megye a területfejlesztési kérdésekben összehangolja tevékenységét, különösen azért, mert számítanak a 2007 és 2013 között megnyíló uniós pályázati forrásokra.
    Demian Aurel, Bihar megye tanácsának főjegyzője azt hangsúlyozta, hogy a bizottság megalakítása megteremti a jogi kereteket az együttműködéshez, s különösen annak örült, hogy már konkrét programjavaslatokat is elfogadtak.
    A bizottság ugyanis hét, összesen 13 millió euróba kerülő, és még bővíthető listát fogadott el, amelyben szerepel például új közút építése Mezőgyán és Újszalonta, valamint Körösnagyharsány és Körösgyéres között, továbbá a Nagyvárad-Körösnagyharsány-Vésztő vasútvonal még hiányzó vasúti szakaszának a kiépítése.
    A felek ugyanakkor elfogadtak több olyan, összesen 115 millió euróba kerülő projektcsomagot is, amelyet nem a határ menti együttműködésre szánt uniós forrásokból, hanem a két kormány közös támogatásával valósítanának meg.
    Ezek között szerepel például egy Körös-vidéki hídrehabilitációs program nyolc-nyolc folyami híd felújításával, valamint egy térségi turisztikai program a síkság és a hegyvidék összekapcsolásával .