Együttműködésről tárgyaltak

Bihar megye – Az olaszországi Trento tartományból érkezettek tegnap a Megyei Tanács, illetve a tanfelügyelőség képviselőivel tárgyaltak a lehetséges együttműködési lehetőségekről.

Legkevesebb négy évig tartó, többek között az oktatás, kultúra, gazdaság területén zajló együttműködésről tárgyaltak tegnap a Megyei Tanács és a Tanfelügyelőség képviselői az olaszországi Trento autonóm tartományból érkezett Francesco Pancherrel és Nella Pancherrel. A részletekről egy sajtótájékoztató keretében számoltak be a sajtónak. Eszerint szeretnének olyan kiterjedt kapcsolatokat kiépíteni a két régió között, mely hasznos lehet mindkét fél számára. Egyelőre még csak a lehetőségek kerültek szóba, a konkrétumokról ősszel fognak megegyezni, amikor is a megyei tanácselnök meghívta a trentoiakat a nagyváradi városnapokra és sor kerülhet az együttműködés hivatalos megkötésére is. Ioan Seres főtanfelügyelő elmondta, a projekt megvalósítását úniós pénzekből kívánják finanszírozni.

Tapasztalatcsere

A tárgyalás során főleg az oktatás területén történő tapasztalatcsere került szóba, ugyanis a két ország oktatási rendszere nagyon sokban hasonlít, ezért a megoldásra váró problémák is hasonlítanak – mondta Francesco Pancher, Trento tartomány tanügyi igazgatója, aki szerint azon kívül, hogy az iskolák elavultak nincs sok gond a román oktatási rendszerrel. Szóba került a Trentoban élő román bevándorlók oktatásának problémája is, aminek megoldásaként itteni tanárok delegálását tartják kézenfekvőnek. Az adatok szerint az ott legálisan munkát vállaló román állampolgárok száma mintegy 5 ezerre tehető. A leendő partnerek között az összekötő elem a Nagyváradi Olasz Kulturális Központ, akinek elnöke, Raimondo Ercole is jelen volt a sajtótájékoztatón.

Mészáros Tímea