Együtt jó reggelt Kolozsvár

Nagy sikerrel zajlanak az első alkalommal megtartott Kolozsvári Magyar Napok. Tobzódik a város. Van olyan óra, mikor egyszerre hét helyen történnek események, és ezeknek a rendezvényeknek bőven van látogatója.

Bizonyítva Kolozsvárnak még mindig van olyan közönsége, mely képes hét egyszerre folyó esemény befogadására, bizonyítván azt, érdemes volt megrendezni ezt az ünnepi eseménysort. Ünnepet jelent minden esemény, amely messze bizonyítja, Kolozsvárt nem véletlenül nevezik Erdély Kulturális Fővárosának.

A városnak megvolt az a vonzó ereje, hogy Erdély minden részéből összegyűjtse azokat a személyiségeket, akik korukban alkotásaikkal is hozzájárultak ahhoz, hogy a város szellemisége mindig is befogadó, nyílt legyen. A Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozata pont ezt a nyíltságot tartja szem előtt, mert összeállításában is két gondolat dominál. Két gondolatsor kellett magára találjon. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezetei, melyhez csatlakoztak azok a civil szervezetek, melyek az elmúlt években újra alakultak, vagy megalakultak. 
  Ennek az erőnek volt köszönhető, hogy jóformán „magától” alakult az igen figyelemre méltó értéket tartalmazó program, amely öt napot foglal magába. 2010. augusztus 18-22 időszakban 96 programot mutatnak be. Mindenikről részletesen szólni egy beszámolóban nem lehet. Ez alkalommal néhány gondolatsort csatolnék a Kolozsvári Magyar Opera termében tartott gálaműsoron elhangzottakból. A leglíraibb, legirodalmibb köszöntők egyike Markó Béla Románia kormányfő helyettese, az RMDSZ elnöke talán az Ő beszéde állt legközelebb az esemény szelleméhez, hiszen tulajdonképpen egy befogadó város ünneplte önmagát.
Tőkés László Kolozsvárt született, itt formálódott és talán mindenik felszólaló közül ő ismerte zsigereiben meg azt a szellemiséget, mely őt olyanná formálta, amilyen lett. De neki adatott meg, mint az Európai Parlament alelnökének elmondania azokat a gyötrelmeket, melyek minden józanul gondolkodó kolozsváriban megfogalmazódhatnak. Nem véletlen ő kapta legnagyobb tapsot is.
Németh Zsoltnak, a Magyar Köztársaság külügyminisztériumának parlamenti államtitkárának adta meg a történelem azt a lehetőséget, hogy elhozza azt az üzenet sort, melyet a: Jó reggelt Kolozsvár címmel mondott el, melyet azzal fejezett be Jó reggelt Kolozsvár! Jó reggelt Erdély! Ehhez csak annyit tennék, hozzá, mikor köszön jó reggelt az ember? 
Az elhangzott beszédek három kategóriába tartoztak: erdélyi, erdélyi- európai, és magyarországi gondolkodás tulajdonképpeni megfogalmazása egy olyan helyzetről, melyről a városban élő kisemberek nem tehetnek semmit. De mindenik beszédbe benne volt, a világ változik és ennek következtében a minket körülvevő gondolkodásnak is lépést, kell tartania. Ezt a lépés előnyt kell kihasználni a végtelenségig, mert ez az út vezet a megoldás felé.
Ezért kell Együtt kívánni Jó reggelt Európa!
                                
  Csomafáy Ferenc