Egy volt újságíró a román szociáldemokraták bukaresti főpolgármester-jelöltje

Akt.:
Gabriela Vranceanu Firea
Gabriela Vranceanu Firea
Gabriela Vranceanu Firea volt televíziós újságíró lett a román Szociáldemokrata Párt (PSD) bukaresti főpolgármester-jelöltje, akit pénteken erősített meg támogatásáról a párt vezetősége.

Liviu Dragnea pártelnök bejelentette, hogy a szociáldemokraták vezetősége jóváhagyta Firea jelöltségét a június 5-i helyhatósági választásokra. A 44 éves hölgy jelenleg a PSD szenátora, első mandátumát tölti a parlamentben. 2012-ig újságíróként dolgozott a szociáldemokraták szócsövének tekintett Antena médiacsoportban, ahol egy televíziós beszélgetőműsora volt, emellett a Saptamana Financiara gazdasági folyóirat igazgatói posztját is betöltötte.

Firea férje, Florentin Pandele polgármester egy Bukarest melletti községben. Pandele ellen 2008-ban vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség egy szabálytalanul kibocsátott építkezési engedély miatt. A szenátor közvetett módon férje bírósági ügyével kapcsolatban került a nyilvánosság homlokterébe, hiszen tavaly kezdődött el az a zsarolási per, amelyet a szenátor Traian Basescu volt államfő ellen indított. Basescu az őt folyamatosan támadó Firearól ugyanis azt állította, hogy jobban tenné, ha férje ügyeire figyelne, mert az általa vezetett polgármesteri hivatalban gyanús dolgok történnek, és lehet, egy este már nem találja otthon. A Basescu ellen indított per jelenleg még folyamatban van.

Firea 2013-ban tagja volt annak a becsületbíróságnak, amely a román elnöknek Tőkés László román állami kitüntetése visszavonását javasolta. A testület döntése alapján határozott úgy március elején Klaus Iohannis román elnök, hogy visszavonja a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjétől a Románia csillaga érdemrendet.

A szociáldemokraták mellett a másik nagy román parlamenti párt, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) Ludovic Orbant nevesítette jelöltként a bukaresti főpolgármesteri tisztségre. Orban, aki korábban a közlekedési miniszteri tisztséget is betöltötte, másodszor vág neki ennek a küzdelemnek, miután 2008-ban a negyedik helyen végzett a főpolgármesteri tisztségért folytatott megmérettetésben.