Egy világrekorder íjász előadása

Egy világrekorder íjász előadása
Mónus József többszörös világrekorder harci cél- és távlövő íjász tartott előadást és bemutatót a Szent László Napok keretében vasárnap a várban.

Nem ismeretlen a váradiak számára Mónus József, vagy ahogy barátai hívják Farkas, hiszen városunkban is tartott már előadást. Ezúttal a Szent László Napok szervezőinek meghívására érkezett Váradra, hogy betekintést nyújtson az érdeklődőknek a harci cél- és távlövő íjászatba. Mint elhangzott, Mónus 2006-tól kezdte el az íjászatot, 2008-ig csak magáért harcolt, de ezt követően elindult egy másik úton és a versenyeken a magyar zászló becsületéért, a múlt tiszteletéért harcol, valamint azoknak a hősöknek az emlékéért, akik az életüket áldozták a magyar nép fennmaradásárt.

A továbbiakban ismertette az érdeklődőkkel milyen versenyeken vett részt, milyen eredményeket ért el a hazai és nemzetközi versenyeken. Az előadást fotók és videók egészítették ki, amelyeken keresztül a jelenlevők megnézhették, hogyan éri el Mónus a világrekordokat. Az előadást követően Mónus József egy bemutatóval is készült: a vár Aranyos-bástyájáról egy több mint 150 méterre a fűben elhelyezett almát akart átlőni a nyilaival. Ugyan az öt nyíl közül egyik sem talált bele az almába, de igen közel fúródtak a földbe. A nézők így is hangos tapssal gratuláltak az íjásznak, akivel a bemutató végén közös képeket is készítettek.

P. Nagy Noémi