Egy váradi kulturális központot szeretnének

Egy váradi kulturális központot szeretnének
Nagyvárad – Csütörtökön Biró Rozália Nagyvárad alpolgármestere folytatta megbeszéléseit a város értelmiségi csoportjaival. Ezúttal a művészekkel találkozott, akik több ötletüket is ismertették.

Csütörtök délután Biró Rozália alpolgármester a képzőművészekkel találkozott a Continental Szálló kéktermében. Elkísérte őt Pásztor Sándor tanácsos is. Bevezetőként ismertette ezeknek a találkozóknak a célját, többek között azt, hogy ezáltal jobban megismerheti a különböző értelmiségi csoportok elvárásait. Közéleti szereplőként erre szüksége van, hogy ezáltal jobban megfelelhessen az emberek elvárásainak. A dialógus hiányát vetették fel az orvosok is az egyik ilyen megbeszélésen.

„Tudatában vagyok annak, hogy egy ilyen beszélgetéssel nem válthatjuk meg a világot, de ha egy lépést teszünk előre a gondok megoldása terén, már nem volt hiábavaló a dialógus” – mondotta az alpolgármester.

A művészek óhajai

Elsőként Aurel Rosu, a Képzőművészek Bihar megyei Szövetségének elnöke szólalt fel, aki felvetette, hogy nincs egy megfelelő kiállítótermük, a központi kisgalériákat elvesztették a privatizáció során. A Fő utcai Vizuális Művészetek Galériáját az Építészkamarával közösen használhatják, de ez nem felel meg egy nagyobbszabású kiállítás elvárásainak. Más erdélyi városok példáját hozta fel, ahol sokkal jobb körülmények között alkothatnak a művészek. Felvetették azt, hogy megígérték nekik, hogy megkaphatják az egykori Transilvania mozi helyiségét, de ez csak ígéret maradt.

Biró Rozália felajánlotta az emeleten levő Városi Kultúrházat, majd megszületett az az ötlet, hogy a két helységet egy lépcsőházzal összekötve közösen használják kulturális központként. Ezt az ötletet felkarolta Biró Rozália is, azt kérve a művészektől, hogy vegyenek részt az ehhez szükséges megvalósíthatósági tanulmány elkészítésében. Megoldást keresnek egy közös alkotóműhely létrehozására is.

Péter I. Zoltán