Egy újabb sikeres hangverseny Nagyváradon

Egy újabb sikeres hangverseny Nagyváradon
Csütörtökön újra telt ház volt az Enescu-Bartók teremben, Bree Allegro négy vonósnégyesre, Mozart klarinétversenyműve, valamint J. Brahms III., F-dúr szimfóniája hangzott el.

A sokunk számára ismeretlen holland zeneszerző Johannes Bernardus van Bree (1801–1857) az Allegro négy vonósnégyesre zeneművét 1845-ben szerezte. A szimfonikus zenekarból csak a vonósok jelentek meg a színpadon, négy csoportba osztva első- és másod hegedűsök, egy-egy brácsa és cselló zeneművészek részvételével. A szimfonikus zenekar és a holland karmester Arthur Arnold dirigálásában elhangzott zenemű igazi élményt jelentett a filharmónia közönségének.

Ezt követően Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) A-dúr klarinétverseny, K.622 csendült fel, a klarinét zeneművész László József tolmácsolásában. A sepsiszentgyörgyi származású zeneművész Németországban él. Miután elvégezte a kolozsvári zeneakadémiai tanulmányait Nagyváradon a szimfonikus zenekarnál kezdte el klarinét művészi pályafutását, később a klarinét szólam vezetője lett. László József 1985-ig élt Nagyváradon. A klarinétművész kitűnően, a zenekarral egybehangolva adta elő a csodálatosan szép Mozart-zeneművet, melynek sikeréhez hozzájárult a kitűnő nagyváradi szimfonikus zenekar és nagy zenei tudással rendelkező holland karmester. A hosszan tartó taps arra késztette a klarinétművészt, hogy egy ráadással köszönje meg a váradiak elismerését, Johannes Brams VI. magyar táncát adta elő klarinéton, újabb tapsban volt része.

Szereti ön Brahmsot?

Az est második részében a zeneirodalom egyik sokszor műsorra tűzött, Johannes Brahms (1833–1897) 3., F-dúr szimfónia, op.90 csendült fel a hangversenyteremben. A német zeneszerző ezt a zeneművét 1883-ban komponálta, ekkor már ötvenéves volt, sok, nagy zenemű alkotással a háta mögött. A bemutatóra az év decemberében került sor Bécsben, a Bécsi Filharmónikusok előadásában, Richter János dirigálásában. Brahms műve négy tételes, az első tétel Allegro con brio, a második tétel Andante, a harmadik tétel Poco allegratto – talán ez a tétel a legismertebb ez annak is köszönhető, hogy a Szereti ön Brahmsot? című film betétzenéjeként is vált még ismertebbé – de más filmekben is elhangzott betétzeneként, egyébként ez a tétel is a legrövidebb a szimfóniából. A negyedik tétel Allegro, szenvedélyesen heroikus, drámai hengvételű (műsorfüzet). A 3. Brahms-szimfónia valamennyi tétele halkan fejeződik be, ami a lírai jelleget hangsúlyozza, és a romantika korában egyedülálló megoldásnak számít. A hangverseny végén hosszan tartó tapssal köszöntötte a közönség a karmestert és a szimfonikus zenekart. Egy újabb hangversenyi élménnyel lettünk gazdagabbak.

Dérer Ferenc