Ország-világ

2021.02.02. 17:31

Mentőöv a vendéglátóiparnak: előre jár a bértámogatás

A kormány változtat a vendéglátóiparban és a turizmusban érdekelt vállalkozók megsegítése érdekében – tudta meg a Magyar Nemzet. Az intézkedés lényege, hogy az utólagos finanszírozás helyett az igénylők előre megkapják majd az állami bértámogatást. A modellváltást követően stabilizálódhat a piac, a turizmus újraindulásakor pedig az állásukban megtartott, gyakorlott munkavállalókkal nyithatnak meg az üzletek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Jelentős segítséget kap a hazai vendéglátóipar – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az állami bértámogatás gyorsabban és egyszerűbben jut el a bajban lévő vállalkozásokhoz. A kormány egy összegben kifizeti február végéig a bértámogatást.

A lépés a vendéglátóhelyeken kívül a szállodák és a fitnesztermek üzemeltetőit is érinti. Mivel a vállalkozások kilátásait elbizonytalanította az erősen bürokratikus támogatási rendszer akadozó működése, jelentősen megváltoztatták a munkahelyek védelmére kiírt pályázat elszámolási és finanszírozási rendszerét.

Az állami segítséget a jövőben nem az igényléssel érintett hónapot követően, azaz utófinanszírozással teljesítik, hanem a pályázók helyzetének könnyítése érdekében már az aktuális hónap elején megérkezik a cégekhez a munkavállalók bértámogatása. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozások előre hozzájutnak a pénzhez.

Az elszámolási rendszer pedig úgy változik, hogy a bérek kifizetését, illetve a dolgozó megtartását az érintett hónapot követően ellenőrzik. Ezzel biztosítja a kormány, hogy a munkahelyek védelme ne jelentsen indokolatlan megterhelést a házhozszállítás mellett is jelentős mértékű veszteségeket elkönyvelő vállalkozásoknak.

A Magyar Nemzet nemrég megírta: a teljes foglalkoztatásban január végére már meghaladta a százezer főt az ágazati bértámogatással elért munkavállalók száma. A veszélybe került munkahelyek megerősítésére a programhoz február 8-ig kapcsolódhatnak be a járványügyi korlátozásoknak különösen kitett vállalkozások, amelyek eddig csak utólag számíthattak az általuk megelőlegezett fizetések kiegészítésre.

Az iparági válság mélységére utal, hogy a vendéglátás, szállásadás területén januárban kiderült: a cégek már nem bírnak el több terhelést, elfogytak a tartalékaik, így nincs miből előre kifizetniük a folytatást. Emiatt sok munkáltató már eleve nem tudott élni az állami hozzájárulás lehetőségével, nem érhette el minden esetben a célját a bértámogatás – ezen a helyzeten segít a modellváltás.

Emlékezetes, az addig stabilan bővülő vendégforgalom a pandémia megjelenésével tavaly tavasszal váratlanul beszakadt, majd az év során elmaradtak a külföldi turisták, ráadásul a járványügyi korlátozások miatt tavasszal és késő ősszel is leállásra kényszerültek a kereskedelmi vendéglátás, szállásszolgáltatás résztvevői.

Február elején már harmadik hónapja nincs helyben fogyasztás az üzletekben, legfeljebb elviteles rendelésekért tér be az eddigi vendégkör töredéke az elvétve nyitva tartó helyekre. Az év elejére főként a kisvállalkozói rétegnél megnőtt a végleges megszűnések esélye is. Úgy, hogy a korábbi foglalkoztatottak 30-40 százalékos arányú tavalyi elvándorlása után az újabb pénzügyi kihívások a néhány hét múlva várható ágazati újraindulást is hátráltathatták volna.

Ezért lépett a kormány, meghallva a munkáltatókat képviselő szakmai szervezetek érvelését a kifizetésekkel kapcsolatos anomáliákról és a túlzottan bürokratikus pályázati igénylés folyamatának visszatartó erejéről.

Az érintettek leginkább azt kifogásolták, hogy még januárban sem érkezett meg a novemberi bérek mellé járó állami támogatás. Most változik a helyzet, gyorsulópályán érkezik a támogatás a cégekhez.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában