Egy új ünnep Nagyváradnak

Akt.:
Egy új ünnep Nagyváradnak
Fiatalokat külön is meg akar szólítani, de minden más réteg számára is kínál majd programokat a legújabb váradi rendezvénysorozat. Idén először lesz Szent László Napok.

 

Beindult a szervezés: új rendezvénysorozat készül a váradiak számára. A Szent László Napokat idén tartják meg majd először, június 28–29–30-án, s a tervek szerint ezentúl minden évben, körülbelül ugyanakkor. A fő szervező a Szent László Egyesület, amely 2011 végén alakult, célja a szóban forgó történelmi személyiség kultuszának erősítése. Az egyesület már szervezett kulturális és hagyományőrző programokat, de eddig főleg gyerekeknek. Az eddigi legnagyobb dobásuknak ígérkezik tehát a Szent László Napok.

Konkrétumok később

A részletekről tegnap a lovagkirály szobra előtt tartott sajtótájékoztatót az egyesület elnöke, Jobbágy Emese, valamint Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke. Elmondták: a szervezőmunka még az elején van, ezért egyelőre sem a pontos helyszíneket, sem a konkrét rendezvényeket nem tudják megjelölni. Annyi biztos, hogy lesznek koncertek, filmvetítések, kiállítások, közönségtalálkozók, előadások, néptánctalálkozó, könyvbemutatók, emellett vetélkedők, sportrendezvények, bábelőadások, kézműves vásár, magyar borok bemutatója, szervezett városismereti séta. Amint a konkrét program összeáll, ismertetjük lapunkban.

A szükséges pénzalapok már megvannak, pályázatok révén szerezték meg, és segít a váradi önkormányzat is. Igaz, ez utóbbi pénzt nem adott, viszont adminisztrációs, ügyintézési és logisztikai segítséget nyújt. Ez azt jelenti, hogy például a szükséges engedélyek megadását gyorsítja, biztosítja a helyszínek őrzését, felszereléseket ad a rendezvényekhez. A programok jelentős részét szabadtérre tervezik.

A szervezők szerint „Várad e rendezvénnyel közvetlenül is üzenni kíván az itteni nemzeti közösségeknek, de a városból elszármazottaknak is, hogy évente legalább egyszer hazavárja őket, közös ünneplésre, az összetartozás élményének erősítésére. A Szent László Napok ily módon a magyar közösség ünnepnapjává válna.” Ugyanakkor cél a magyar kultúra megismertetése a többségi lakossággal is. Emellett figyelnek arra, hogy ne csak helyi jellegű legyen, szeretnék, hogy egyúttal a kárpát-medencei – elsősorban az erdélyi – magyarság kulturális seregszemléje legyen.

A rendezvénysorozatot más helyi magyar szervezetekkel és alapítványokkal közösen hozzák tető alá. Szívesen látják támogatók, helyi vállalkozók csatlakozását, ugyanakkor önkénteseket is várnak.

Szeghalmi Örs