Egy új épületszárnnyal bővítenék a megyei kórházat

a Világbank másfél millió euróval finanszírozza a beruházást, amelynek nyomán az intézmény intenzív osztályát bővítik
a Világbank másfél millió euróval finanszírozza a beruházást, amelynek nyomán az intézmény intenzív osztályát bővítik
Jelenetős beruházási projektekről szavaz csütörtöki ülésén a nagyváradi helyi tanács. Ezeket a terveket ismertette keddi sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan, a város polgármestere, és Gheorghe Carp, a megyei kórház igazgatója.

Az egyik legjelentősebb infrastrukturális projekt, amiről csütörtökön szavazni fog a helyi tanács, a Bihar Megyei Klinikai Kórház bővítése lesz egy új épületszárnnyal az intenzív osztály helyén. Erről Gheorghe Carp, a kórház igazgatója beszélt az újságíróknak. Elmondta, hogy a Világbank másfél millió euróval finanszírozza a beruházást, amelynek nyomán az intézmény intenzív osztályát bővítik. Carp tudatta, hogy szakemberekkel egyeztetve született döntés arról, hogy a Világbank anyagi támogatásából megépülő épületszárnyra ráépítenek még egy és egy fél emeletet, ahova a gyógyszertárat, a sterilizálót és a laboratóriumot költöztetik majd be, ugyanakkor egy 175 férőhelyes amfiteátrumot is építenek. Az egészségügyi minisztériummal folytatott egyeztetés nyomán a projekt értéke 4,5 millió euró lett. Carp aláhúzta, hogy az épület sajátossága az, hogy az emeleten lesz az ország első közkórházban működő robotizált patikája. A megyei kórház jelenlegi épületében 1015 négyzetméteren végeznek átalakításokat, az új épületszárny pedig 4570 négyzetméteren terül majd el. Magát az intenzív osztályt 1763 négyzetméterrel bővítik, a laboratórium, a sterilizáló és a patika 1684 négyzetméternyi helyen fog működni az új épületszárnyban, míg az amfiteátrum, az öltözők és az irodák 1123 négyzetmétert foglalnak majd el az új épületben. Carp elmondta, hogy mindez csak az első etapja a kórházbővítésnek, és miután ez a munkálat befejeződik, egy másik bővítésre is lehet majd számítani a kórház nyugati részén, ott, ahol jelenleg az intézmény parkolója van. Erre a második bővítésre azonban egyelőre még nincs pénz, tette hozzá Carp és Bolojan is.

Gyorsforgalmi út

A tervek szerint az idén elkezdődik a gyorsforgalmi út építése a Püspökiben lévő Real bevásárlóközpontnál. A műszaki terv elkészült, de hátra vannak még a területkisajátítások, és ha ezeket megszavazza a helyi tanács, akkor ki lehet írni a tendert az építkezésre, és jövőre már be is fejeződhet a munkálat. Az említett övezetben lévő szintkülönbség szükségessé teszi egy felüljáró építését, jegyezte meg Ilie Bolojan. A gyorsforgalmi út építésével párhuzamosan utcaaszfaltozások is lesznek, „Minden, ami a dombon van Biharpüspökiben, le lesz aszfaltozva, és összekötjük ezeket a leendő gyorsforgalmi úttal” – mondta a polgármester.

Kálvária domb

Megerősítik a leomlott Kálvária dombot is. Erre vonatkozóan három határozat-tervezet szerepel a helyi tanács napirendjén: az első a drénrendszer kiépítésére vonatkozik, a másik kettő pedig a dombot megerősítő első, és második cölöpsor kiépítéséről szól – jelentette be Bolojan, aki hozzátette, hogy miután a megerősítő munkálatok elkészülnek, hozzá lehet kezdeni a sétányok és a zöldövezetek rehabilitációjához. Végezetül megemlítette, hogy a tömbházak hőszigetelés-rehabilitációjának keretében 48. tömbház hőszigetelését újítják meg.

Pap István