Egy program akkor sikeres, ha a közösség javát szolgálja

Szombaton, április 26-án, Borbély Károly távközlési és informatikai miniszter jelenlétében hivatalosan is átadták Nyárádszeredában a Tudásalapú Gazdaság Program által finanszírozott Közösségi Információs Központot (PAPI).

Dászkel László, Nyárádszereda polgármestere köszöntőbeszédében elmondta, hogy már év elejétől működik a központ. “Eddig 1800 látogatója volt a központnak, tehát sikere van a programnak Erdély legkisebb városában is” – tájékoztatott Dászkel László.

„Nem az a fontos, hogy kis vagy nagy településbe viszünk el egy-egy programot, hanem az a fontos, hogy az a közösség javára történjen. Az elmúlt négy évben az RMDSZ, kormányzati tevékenységével, bebizonyította, hogy a közösségért dolgozott és hogy érdemes volt a tulipánra szavazni” – mondta Borbély Károly. A miniszter röviden vázolta a Tudásalapú Gazdaság Program célját, a kommunikációs szempontból elszigetelt településeket hozzájuttatni az olyan információkhoz, amelyekkel a közösség versenyképességét növelni tudják. „ Mostantól lehetőség nyílik a strukturális alapok lehívására, amelyből a megkezdett informatizálást tovább lehet fejleszteni és el lehet majd jutni akár az elektronikusan működő adminisztrációig is. Ki kell használni a pályázatokat, ehhez pedig szükség volt, hogy legyenek a településen modern kommunikációs eszközök” – mutatott rá Borbély Károly.

Lokodi Edit Emőke, a Maros Megyei Tanács elnöke arról beszélt, hogy mennyire fontos, hogy végre az információk eljutnak helyi szintre is. „Maros megyében erős csapattal dolgozhattam, polgármestereink minden pályázási lehetőséget kihasználtak és ez érezhető a települések fejlődésében. Erős, életképes csapattal csak jövőt lehet építeni és az RMDSZ csapata ilyen” – hangsúlyozta Lokodi Edit Emőke.

A Maros Megyei Tanács elnöke a hivatalos átadót követően a nyárádmenti polgármesterekkel tartott megbeszélést, amelyen részt vett Borbély Károly miniszter is. A találkozón a jelenlevők a összegezték az eddigi eredményeket, ismertették a folyamatban levő projekteket, felmérték a legsürgetőbb tennivalókat.

A Tudásalapú Gazdaság Programban olyan községek és városok vesznek részt, amelyeknek lakossága nem haladja meg a 30 000-et. A program a 2007-2010 közötti időszakban, 255 közösségben nemcsak az infrastruktúrát biztosítja, hanem elektronikus szolgáltatásokat tesz lehetővé, amelyet a közigazgatási intézmények és vállalalkozók is használhatnak, ugyanakkor a projekt széleskörű oktatási tevékenységeket is finanszíroz.

Maros megyéből 12 település vesz részt a programban, a befektetés összértéke 1.387.174 USD.