Egy populista párt elnökével kell megmérkőznie a román kormányfőnek

Dan Diaconescu bulvártelevízió-tulajdonos, az úgynevezett Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) elnöke kedden bejelentette, Victor Ponta miniszterelnök választókerületében indul képviselői mandátumért a decemberi parlamenti választásokon.

A közvélemény-kutatások szerint a populista PPDD jelenleg a harmadik legnépszerűbb politikai alakulat Romániában a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) és a jobbközép Igaz Romániáért Szövetség (ARD) mögött. Tíz százalék körül várható teljesítménnyel biztos befutónak tartják a parlamenti választásokon.

Victor Ponta kormányfő harmadik mandátumára készül az olténiai Gorj megye hatos számú képviselői választókerületében, amely a megyeszékhelyet, Targu Jiu várost is magába foglalja. Kedd esti bejelentése szerint itt pályázik képviselői mandátumra Dan Diaconescu is.

A populista pártelnök bírálta a vezető romániai politikusokat amiatt, hogy vidéki választókerületekbe menekülnek a választási verseny elől. Kifejtette: indulása valódi összecsapást hoz majd, és felvillanyozza az unalmasnak indult választási kampányt, mert a Gorj megyei választókerületben a miniszterelnöki székért zajlik az összecsapás.

Victor Ponta miniszterelnök kedden, a sajtó jelenlétében iktatta jelöltdossziéját a Gorj megyei választási bizottságnál és azzal hárította el a PPDD elnökére vonatkozó újságírói kérdéseket, hogy nem foglalkozik választási ellenfeleivel.

(MTI)