Egy pontot „mentett” a Bihar FC

Egy pontot „mentett” a Bihar FC
Napra, sőt órára pontosan egy héttel a labdarúgó másodosztály tavaszi nyitánya előtt, szombaton 11 órától játszotta le utolsó felkészülési mérkőzését a Nagyváradi Bihar FC.

Ellenfele az egy osztállyal lejebb szereplő Belényesi Bihorul CF volt, amelynek tagjai sokkal frissebben, sőt gyorsabban mozogva igencsak meglepték a fáradtan és olykor elképzelés nélkül focizó hazaiakat. Rusu távoli szabadrúgása, amikor Lipitor csak nagy nehézségek árán tudott szögletre menteni, illetve a közvetlenül azt követő pontrúgásból született föléfejelés mintha elővetítte volna a belényesiek vezető gólját. A 30. percben C. Rusu végzett el szabadrúgást a bal oldalról, a beívelt labdát Raţ Gongolea kezére csúsztatta, ám ez még nem volt elég ok Erdei István játékvezetőnek, hogy tizenegyest ítéljen, mert „megvárta”, hogy a kapura törő Mangrat lerántsa Ambrus, majd ezután mutatott a büntetőpontra. A 11-est Carţiş biztos lábbal értékesítette – 0–1.
Helyrehozta a hibáját
Ambrus négy perccel később helyrehozhatta volna a hibáját, ám a szögletből érkezett labda – előbb a kapus kezét elkerülve – centikkel süvített el a feje búbja mellett. Ami késik, nem múlik, mondhatta a védőjátékos, akinek végül mégis sikerült egyenlítenie: a második játékrész 7. percében egy visszagurított labdára érkezett nagy sebbel-lobbal, s elemi erővel, mintegy 28 méterről „vágta” azt a kapu bal sarkába – 1–1.
A 75. percben a nagy kedvel játszó Robert Ayza volt önzetlen, ám Lukács nem élt a lehetőséggel, majd a ráadás utolsó percében szintén a dél-amerikai fiú „kergette őrületbe” cseleivel a belényesi védőket, s miután sikerült egy az egyben maradnia a portással, lövés helyett Floreahoz, passzolt, aki a hétméteres kapu helyett a tizenvalahány centis védőlábat találta el! Mindeközben – a 76. percben – a Lipitor helyére becserélt Fildan kapust is megtornáztatta Mangra, aki Pocean mellett a találkozó egyik legjobbja volt. Végeredményben maradt az 1–1, ami valljuk be őszintén a Bihar FC labdarúgói számára volt inkább hízelgő, mintsem a jól és tetszetősen játszó belényesieknek…
„Nagyon fáradtak”
A találkozó lefújását követően, már a partvonalon sikerült szóra bírnunk Gheorghe Silaghit, a BFC trénerét: „számítottam arra, hogy nagyon fáradtak lesznek a fiúk, de kénytelenek voltunk játszani, hiszen a télen csupán egy meccset vívtunk hazai környezetben, s egy hét múlva ugyanitt már bajnoki mérkőzésen kell bizonyítanunk. Szinte minden átadást, paszt lekéstünk, fejben és lábban is lassúbbak voltunk, de hangsúlyozom: ez mind a fáradtság számlájára írható. Majd négy héten keresztül edzőtáboroztunk, rengeteg meccset vívtunk, s várható volt, hogy az erőltetett menet előbb vagy utóbb kiütközik majd a játékunkon. A szerencse az, hogy nem a dévaiak elleni találkozón történt mindez, addig még van egy hetünk, bőven idő arra, hogy kozmetikázzunk hibáinkon. A 4-2-1-3-as felállást választottam, mert egy sokkal támadóbb focit szeretnék megoldatni a fiúkkal, de ez egyelőre még nem megy. A jövő héten néhány rövid, de nagyon intenzív edzést fogok tartani, s több pihenőidőt hagyok a fiúknak, hogy a Déva ellen már minden rendben legyen” – nyilatkozta Silaghi.

Tények
Nagyváradi Bihar FC–Belényesi Bihorul CF 1–1 (0–1). Városi Stadion, mintegy 200 néző. Vezette: Erdei István (Nagyvárad). Gólszerzők: Ambrus (52. p.), illetve Carţiş (30. p., tizenegyesből). Sárga lapok: Andor, illetve Buzec.

Bihar FC: Lipitor (46. p. Fildan) – Muscă (65. p. Ţârcă), Gongolea, Ambrus, Lőrincz (65. p. Cosma) – Andor (65. p. V. Florea), Mihu (72. p. Opriceană) – Săndulescu (46. p. A. Achim) – Bucur (65. p. Lukács), R. Radu (46. p. Nagy), Robert Ayza. Edző: Gheorghe Silaghi.

Bihorul CF: Joarză – Pocean, Tăut, C. Rusu, Aenoaiei – Trip, Carţiş, Mihoc, Buzec – Raţ, Mangra. Játszott még: Lazea – Marcu, Tarcea, Toma, Morar. Edző: Kovács Rudolf.