Egy párt két jelöltje

Szász Jenő a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökének jelenlétében mutatták be hétfőn a párt sepsiszentgyörgyi polgármesterjelöltjét és a Kovászna Megyei Tanács elnökjelöltjét. Előbbi nem más mint Csinta Samu, az erdélyi Krónika napilap volt főszerkesztője, a tanácselnök jelölt pedig Kovács István unitárius lelkész.

A jelöltindítón Szász Jenő elmondta, hogy a romániai magyaroknak az elmúlt 18 évben elmulasztott lehetőségeit kell visszanyerjék, és azt állította, hogy az általa vezetett párt képes segíteni a magyar közösséget abban, hogy ez megtörténjen. Szerinte a romániai magyar társadalom demokratizálódását kell visszaszerezni, mert eddig Erdélyben csak az RMDSZ uralma létezett számukra. Szász elmondta azt is, hogy a Székelyföld autonómiája lehetne a megoldás az ország összes történelmi régiója számára.

Hárman

Csinta Samu az MPP sepsiszentgyörgyi polgárrmesterjelöltje bemutatkozása alkalmából kifejtette, hogy választania kellett a felelősség nélküli kritikus és a közösség életét befolyásoló tisztség vállalása között. Csinta elmondta, hogy az MPP kérte fel a jelöltség vállalására, de a helyiektől is kapott támogatását. “Noha tisztában vagyok azzal, hogy ez egy verseny, amelyben az egyik nyer, a másik nem, én azt gondolom, hogy Sepsiszentgyörgy csak nyerhet ebből a versenyből.” Csinta Samu számít a románok támogatására is, és hozzátette, hogy folyamatos párbeszédet kíván folytatni a helyi román közösséggel. Ugyanakkor számít azokra is, akik opciók hiányában “politikai letargiába” estek, de akik újra aktívvá válhatnának az MPP megjelenésével. Eddig hárman jelezték, hogy megpályázzák a sepsiszentgyörgyi polgármesterséget: Csinta Samun kívül Antal Árpád RMDSZ-es és Valer Serban a román pártok jelöltje.