Egy nagy építőteleppé alakul Nagyvárad

Egy nagy építőteleppé alakul Nagyvárad
Mivel nagyon sok fűtési vezetéket kell kicserélni nagyon rövid idő alatt Nagyváradon, ezért a munkálatokat három szakaszra bontották. Az első felújítási szakasz május 22-én elkezdődött, és a tervek szerint augusztus 31-ig tart. A felújítás nagyon sok kellemetlenséggel jár együtt.

Ebben az időszakban újítják fel az Averescu úton lévő fővezetéknek a Grădinarilor és Barierei utcák közötti szakaszát, a Körös (T. Vladimirescu) utcai vezeték Oneştilor-Shakespere utcák közötti szakaszát, a Vitéz (Decebal) úton a Damjanich (Simion Bărnuţiu) utca és az Emanuel templom közötti szakasz; a Vámház (Sucevei) – Horea utca – December 22 park szakaszt, a Sextil Puscariu utcai részt, a Széchenyi (Traian) tér és a Sztaroveszky (Magheru) utcák közötti vezetéket, a Nojoridului- Leonardo da Vinci- J. Verne- Liszt Ferenc utcákon lévő fővezetéket, az Oneştilor utcán lévő vezetéket, valamint az Aviatorilor, a N. Bolcaş utcák és az Aradi út környékén lévő fűtéscsöveket.

A második etapban, melyet július 17.-október 15. közötti időszakra terveznek, a következő munkálatokat akarják elvégezni: a 4. számú fővezeték cseréjét a Balassi (Creangă) téren, a Széles (Menumorut), a Szaniszló (Eminescu), a Sall Ferenc (Dunărea) utcákon, a Fő utcán, a Sztaroveszky (Magheru) úton, a Csengery (B.St.Delavrancea), a Kereszt (Parcului) utcákon és a Bunyitay Ligetben (I.C.Brătianu park), továbbá szintén a 4. számú fővezetéket cserélik ki ebben az etaban a Codrilor, az Averescu és a Barierei utcák környékén. A 2. számú fővezetéket cserélik majd ki a Beiuşului, az Arieşului utcákon és a Cicero tömbháznál. Végezetül munkálatok lesznek a Damjanich utcán. A harmadik etap augusztus 7-től november 19-ig tart. Ekkor rehabilitálják az 5. számú fővezetéknek a Depozitului utcai részeit, az Uzinelor utcai részt, valamint a hőerőmű mögötti fővezetéket, továbbá az Ispirescu, a H. Coandă és a Richard Wagner utcai szakaszokat.

Vízművek

A Nagyváradi Vízművek sem ül tétlenül ezen a nyáron. A vállalattól kapott tájékoztatás szerint folytatótnak a korábban megkezdett munkálatok: a csatorna és esővízelvezető cseréje a Keskeny (Tarcaului) és Schubert utcákon, szennyvízcsatorna bővítés a Czárán Gyula utcán, szennyvízcsatorna modernizáció a Fluturilor utcán, víz és szennyvízcsatotrna bővítés a Ceyrat és a Kálvária (Dózsa György) utcán, szennyvízcsatorna felújítás a Tepes Voda utcán, csatornabővítés a Capsunilor utcán. A tervek szerint az idén új munkálatokba is belekezdenek: kicserélik a víz- és csatorna hálózatot a Széchenyi-téren (Traian park), víz-, szennyvíz-, és esővíz csatorna felújítást végeznek a Szaniszló (Eminescu) és a Teatrulului utcákon, vízvezeték cserére lehet számítani a Reáliskola (Spiru Haret), a Fluierasului, a Gyöngytyúk (Sturzului), a Caraiman, a Lacrimioarelor, az Andersen Nexo és a Püspöki (Stefan cel Mare) utcákon, valamint a Deák Ferenc (Gojdu) sétányon, vízvezeték és szennyvízcsatorna felújítás lesz a Livezilor és a Velence utcákon, esővíz elvezető csatornát javítanak a Szalárdi (George Cosbuc) utcán, míg a Várady Zsigmond (Kogalniceanu) utcán a szennyvízcsatornát újítják fel. Bővítik továbbá a vízvezetéket a Margelelor utcán, a szennyvízcsatornát a Piatra Craiului és Zlatnei utcákon, a víz- és csatornavezetéket a Gh. Pitut utcán, és kiépítik az öntözőrendszert az Ezredévi Emléktéren (Libertatii).

Aszfaltozás

Amint egy-egy munkálatszakasz elkészül, legyen az fűtés- vagy vízvezetékcsere, bővítés, következik az aszfaltozás, amit az önkormányzat végeztet el, ugyanakkor más infrastrukturális beruházásokat is eszközöl, péládul ebben az évben akarják elkezdeni a Csillagos híd átalakítását közúti híddá, zajlik a járda szélesítés a Fő utcán a Körös áruház és a Sall Ferenc utca között, kiépítenek továbbá egy körforgalmat az Oneştilor és a Barcăului utcák kereszteződésében, valamint gyalogos utcává alakítják át a Zöldfa (Alecsandri) utcát. Ezek mellett számos utcát modernizálnak, többek között az Argeşului, a Buzăului, a Ciocârliei, a Daliei, a George Washington és Vasile Pârvan utcákat. Ugyanakkor várhatóan szintén az idén nyáron kezdődik meg az Aradi út és a Vitéz (Decebal) úti villamos-sín csomópont átépítése, ami már a közszállítási vállalat munkálata.

Pap István

Címkék: ,