„Egy lépéssel közelebb kerültünk Szebenhez”

„Egy lépéssel közelebb kerültünk Szebenhez”
Úgynevezett QR-kódokkal látják el Nagyvárad tíz műemlék épületét. A projektet két egyetemista ötlete alapján ültetik gyakorlatba, egyik fő támogatójuk Cseke Attila szenátor. Az információk egyelőre magyarul, románul, angolul, németül és franciául vannak feltüntetve.

A projekt a Nagyváradi Közösségi Alapítvány (Fundaţia Comunitară Oradea) Tehetségek börzéje című programjának keretén belül zajlik, melynek lényege, hogy az alapítvány igyekszik szponzorokat találni fiatalok különböző, általuk hasznosnak ítélt projektjeihez. Ana Miruna Turc és Mona Stănescu, a Nagyváradi Egyetem két utolsó éves hallgatója azzal a feltétellel pályázhatta meg az alapítvány támogatását, ha találnak egy főszponzort. Mint lapunknak elmondták, minden nagyváradi parlamenti képviselőt, szenátort megkerestek levélben, de egyedül Cseke Attila RMDSZ-párti szenátortól kaptak választ, ő elejétől fogva támogatta őket.

Tudnivalók

A Qradea címet viselő projekt lényege, hogy minél több nagyváradi műemlék épületet lássanak el olyan QR-kóddal, mely az adott épületre vonatkozó tudnivalókat tartalmaz több nyelven: történelmi és építészeti adatokat, fényképeket, egyebeket. Ehhez speciális tájékoztató táblácskák készülnek, melyek el vannak látva az okostelefonnal értelmezhető pontkóddal.

Tervek

A közeljövőben hasonlókat helyeznek majd el többek között a Városháza épületén, a Sas-palotán, a Holdas templomon, a görög-katolikus székesegyház épületén, a görög katolikus püspöki palotán, a Szent László templomon, az evangélikus templomon, a várad-újvárosi református templomon, valamint a neológ zsinagógán. Távlati tervük, hogy minél több műemlék épületet lássanak el ilyen kóddal. Egyelőre az információk magyarul, románul, angolul, németül és franciául vannak feltüntetve, de a két fiatal hölgy további nyelvekre – többek között ivritre is – le szeretné fordíttatni ezeket. Amint Ioana Şandortól, az alapítvány elnökétől megtudtuk, a projekt gyakorlatba ültetése 7200 lejbe került.

Köszönetet mondtak

Csütörtök délután a Nagyváradi Színház épületére elsőként elhelyezett táblácska leleplezését egy rövid ünnepség előzte meg, a Nagyváradi Színház emeleti előcsarnokában. Luminiţa Popa, az alapítvány alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket és mondott köszönetet a szponzoroknak és közreműködőknek – többek között a Bihar megyei Művelődési Igazgatóságnak, a Nagyváradi Műemlékvédelmi Alapítványnak, Adriana Lipoveanu főépítésznek, Péter I. Zoltán helytörténésznek, Emődi Tamás építésznek, Ovidiu Pop fotóművésznek. Mint elhangzott, az elkövetkezendőkben az épületekhez kapcsolódó információkon túl különféle egyéb, turisták számra fontos tudnivalókat is elérhetővé lehet majd tenni a kódok által.

Kapóra jött

A két utolsó éves egyetemista hölgy, Ana Miruna Turc és Mona Stănescu is felszólalt, köszönetet mondva támogatóiknak. Angela Lupşea, a műemlékvédelmi alapítvány igazgatója azt is megemlítette, hogy a régi táblácskák amúgy is megértek a cserére, a kezdeményezés így pont kapóra jött. Cseke Attila szenátor felszólalásában elmondta, több ok miatt is támogatta a projektet. Az egyik, hogy két fiatal a kezdeményező, s nekünk, akik valamivel idősebbek vagyunk, kötelességünk segíteni azokat, akik utánunk jönnek. Egy másik, hogy Nagyvárad különleges építészeti örökséggel rendelkezik, országos szinten a legtöbb szecessziós épület található itt, ezeket fontos népszerűsíteni. És nem utolsósorban: tavaly Szebenben történt hasonló kezdeményezés, és Nagyvárad építészeti öröksége semmivel sem szegényesebb – egy lépéssel ezáltal is közelebb kerültünk Szebenhez a két város közötti versenyben. Emeljük Váradot az őt megillető helyre! – intézett felhívást a jelenlévőkhöz. A későbbiek során Cseke Attila és Angela Lupşea leleplezte a táblácskát, majd az ünnepség borkóstolóval folytatódott.

Neumann Andrea