Egy lépéssel közelebb a felújításhoz

Egy lépéssel közelebb a felújításhoz
Szatmár megye – Konkrét tervek és elképzelések vannak a nagykárolyi Károlyi kastély felújítását illetően, tájékoztatta lapunkat Kovács Jenő polgármester.

Körvonalazódni látszik, annak a több éves – ha nem évtizedes– problémának a megoldása, amit a nagykárolyi kastély épülete jelent a városnak. A lehetőségekről a polgármester tájékoztatta lapunkat. „Hétfőn aláírtam azt a szerződést, amely egy kolozsvári céggel köttetetett, a kastély felújítását célzó tervekről és a későbbi megvalósításra vonatkozóan.”–mondta Kovács. Amennyiben augusztusig elkészül a megvalósíthatósági tanulmány, akkor ugyanabban a hónapban sikerül benyújtani a pályázatot a kivitelezésre, ami egy 5 millió eurós beruházást jelent. A kastély kihasználhatóságát tekintve kulturális és turisztikai szempontból kapna funkciót az épület. „Az általunk elkészítésre kerülő pályázat kereteibe nem fér bele, hogy az épület szállóként funkcionáljon. Ellenben közösen több környékbeli településsel, ahol szintén vannak műemlék épületek, kiépítenénk egy turisztikai útvonalat, melyet nagyon jól ki lehetne használni.”–mondta az előljáró.

Változások

A kastély épületében két intézmény: a könyvtár és a múzeum működik. A változtatások a könyvtárat érintenék, amelyet kiköltöztetnének az épületből. Kovács szerint a könyvtár a régi kaszárnyában kapna helyet. Ez egy nagy épület, amelynek egy szárnyába költöztetnék a könyvtárat. A múzeum régi helyén maradna. Kiköltöztetné a polgármester a lovarda lovait is. Mint mondta, az épület továbbra is betölthetné eredeti funkcióját, lovasbemutatókat szerveznének itt, de a lovakat máshol kellene tartani. Hogy hol, erre még nem tudott választ adni az előljáró. A dendrológiai park elveszítené a „dendrológiai” jelzőt, de ettől függetlenül rendben tartott, szép park ékesítené a városközpontot. Ennek megvalósítása megkezdődött, kivágják az elkorhadt fákat és lenyírják a bokrokat, hogy park formát kapjon ez a terület, ne pedig dzsungelként képezzen zöld területet Nagykároly központjában.