Egy Kirgizisztán-térkép nyerte a Szép Magyar Térkép 2015 pályázat fődíját

Budapest – A GiziMap nevű térképműhely által készített angol nyelvű Kirgizisztán-térkép nyerte el a Szép Magyar Térkép 2015 pályázat fődíját, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) dísztermében adtak át pénteken. A pályázatra beküldött alkotásokból nyílt kiállítást péntektől egy hónapon át láthatja a közönség a könyvtárban.

A második díjat Szarvas András és az A&Z 1.1 Térképműhely alkotta Szekszárdi-dombság, Geresdi-dombság és Gemenc című térkép kapta, a harmadik helyezett megosztva a Schwarcz Térkép kiadó Borszék és környéke című munkája és a Cartographia Budapest city map-je lett – közölte az OSZK pénteken az MTI-vel.

A Szép Magyar Térkép pályázatot 1996-ban a magyar térképkultúra színvonalának emelése és az igényesen kivitelezett térképek térhódításának elősegítése céljából indította útra az Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai tanszéke és az OSZK Térképtára.

Idén a 15 pályázó által beküldött 29 pályaművet szakértőkből és laikusokból álló zsűri értékelte és díjazta, amelynek elnöke Káldos János, az OSZK általános főigazgató-helyettese volt.

A beérkezett térképészeti alkotások jelentős része turisztikai célokat szolgál, főként a magyarországi természeti és történelmi értékeket mutatja be. A zsűri az értékelés során főleg a tartalmi sajátosságokat és az esztétikai megjelenést vette figyelembe.

A díjazott térképek mellett további két alkotást dicséretben részesítettek.

A díjátadó rendezvényen bemutatták a Földabrosz térképtörténeti blogot is, amelynek célja egy olyan térképtörténeti alkotóműhely létrehozása, amely az OSZK Térképtárával kapcsolatos híreket, eseményeket, a szakmai tevékenység eredményeit ismerteti meg az érdeklődők szélesebb körével. Emellett ezen a felületen fórumot kívánnak biztosítani a térképtörténettel foglalkozók számára: a szerzők itt mind kisebb kartobibliográfiai írásaikat, mind nagyobb lélegzetű tanulmányaikat rendszeresen közzétehetik.

– MTI –