Egy hónap múlva rajtol a Szent László Napok

Akt.:
Balról jobbra: Török Sándor, Zatykó Gyula főszervező, Mihálka Melinda és Tőtős Zsuzsa tájékoztattak a programokról
Balról jobbra: Török Sándor, Zatykó Gyula főszervező, Mihálka Melinda és Tőtős Zsuzsa tájékoztattak a programokról
Lassan véglegesül a negyedik alkalommal megrendezett Szent László Napok programja. A június 18. és 26. között sorra kerülő eseménysorozat kínálatából emeltek ki párat a szerdai sajtótájékoztatón a programfelelősök, ígérve: hamarosan újabb részletekkel is szolgálnak.

Sem a sajtótájákoztató helyszíne, sem pedig az időpont nem véletlen – e szavakkal köszöntötte a sajtó képviselőit szerdán a nagyváradi Bodegában Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője. Az idei rendezvénysorozatnak ugyanis a Bodega lesz az egyik partnere, és kereken egy hónap múlva, vagyis június 18-án fogják megszervezni az első programot. Ez egy gyalogtúra és várköltöztető szerepjáték lesz, Biharról Nagyváradra. „Igyekszünk lélekben közel kerülni Szent László király korához, amelyben a neves bihari erősség hivatalait, intézményeit, mozgatható javait, csapatait, személyzetét és állatállományát az új kihívásoknak megfelelő Körös menti várba helyezték át” – hangsúlyozta Zatykó Gyula. A mintegy húsz kilométeres távot nem a főút mentén fogják megtenni a résztvevők, hanem nagyon szép természeti környezetben, Csorba Mihály történelmi kalauzolásával. Nagyon fontos, hogy azok, akik részt szeretnének venni a gyalogtúrán, előzetesen jelentkezzenek, hogy időben tudják, hány emberre számíthatnak, és igény esetén meg tudják szervezni a Biharra való kiutaztatást. Érdeklődni, bejelentkezni a 0259/220–126-os telefonszámon, illetve a nagyvarad@szentlaszlonapok.ro címen lehet.

A mi népzenénk

Az idei Szent László Napok ünnepi megnyitójára június 20-án, hétfőn 19 órai kezdettel kerül sor a Nagyváradi Állami Filharmóniában. A rendezvénysorozat méltó kezdeteként az ünnepi beszédeket követően a Muzsikás együttes és Petrás Mária népdalénekes mutatja be A mi népzenénk című előadását, tudatta Mihálka Melinda programfelelős. Belépés csak meghívóval lesz lehetséges, ezeket június 7-ig Nagyváradon, a Fő/Republicii utca 45. szám alatt lehet igényelni, naponta 9–16 óra között. Június 7-től kezdődően pedig a várbeli irodában lesz erre lehetőség (I épület, földszint), 15–17 óra között. A meghívókkal kapcsolatos bővebb információk szintén a 0259/220–126-os számon igényelhetők.

Múltból élő jelen

A Nagyváradi Borbarátnők Egyesülete rendhagyó táncos ruhabemutatóval színesíti a Szent László Napok programját. A Múltból élő jelen. Hagyományaink újragombolva elnevezésű programra június 24-én, pénteken 18 órától kerül sor a nagyváradi vár kisszínpadán. Tőtős Zsuzsa programfelelőstől megtudtuk: a Csillagocska Néptáncegyüttes és Zenekar különböző erdélyi tájegységek viseletét, táncát és zenéjét fogja bemutatni, miközben neves erdélyi népművészeti ruhatervezők ma is viselhető darabjaiban gyönyörködhetnek az érdeklődők, amelyeket a Borbarátnők fognak prezentálni. Programjuknak pedig ezzel még nem lesz vége, hiszen 19 órai kezdettel borkóstoló lesz a Vura Vinotéka szervezésében: a Sauska borászat fog bemutatkozni.

Színház az egész világ

A hagyományoknak megfelelően a megnyitó napján, vagyis június 20-án 18 órától Szent László király előtt fognak tisztelegni a római katolikus püspöki palota kertjében, megkoszorúzva a lovagkirály szobrát, tudtuk meg Török Sándortól. Szintén ő mutatta be a már a tavaly is megszervezett Színház az egész világ elnevezésű programot, melynek az idén is neves, a váradiak által tisztelt és szeretett vendégei lesznek: Szabó József Odzsa Írországban élő, nagyváradi származású rendező és Miske László szintén váradi származású színész, aki jelenleg a debreceni teátrumban játszik. Erre a programra június 22-én, szerdán 18 órai kezdettel került sor a vár Bethlen-termében. Az ígéretek szerint megtudhatjuk például, hogy milyen volt annó a Pece-parti Párizsban rendezni/játszani, miért hagyták itt a várost, és még számos kuriózum, anekdota elhangzik majd, Török Sándor pedig meglepetés-vendégekkel is készül.

Nem marad el idén sem a Magyar ízek kóstolója – Össznépi örömfőzés (június 25., szombat, 9–15 óra között), melyre máris várják a csapatok jelentkezését, tudtuk meg Török Sándortól. Szabályok nincsenek, de a szervezők szeretnék, ha minél több étek idézné Szent László korát, vagy minél többen használnának olyan hozzávalókat, fűszereket, amelyek a középkorban is elérhetőek voltak. Érdeklődni és jelentkezni Búzás Annamáriánál lehet a buzasannamari@gmail.com címen vagy 0732–153–603-as telefonszámon.

És természetesen ez még nem minden, hiszen az elhangzottakon kívül még rengeteg más családbarát rendezvény várja majd június 18. és 26. között a várba kilátogató váradiakat és vendégeiket. A programokról a következő időszakban részletesen tájékoztatni fogják a sajtót, tudatta Zatykó Gyula, de addig is érdemes nyomon követni az esemény honlapját (szentlaszlonapok.ro), amely folyamatosan frissül.

Tököli Magdolna