Egy hideg, egy meleg a helyi tanácsnak

Egy hideg, egy meleg a helyi tanácsnak
A Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége üdvözli  a nagyváradi gazdasági egyeztető bizottság létrehozását, de élesen bírált két másik helyi tanácsi határozatot.

Az egyik legjelentősebb döntés, amit az elmúlt tizennyolc évben egy hazai helyi tanács hozott. Így értékelte Ioan Lucian, a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetségének (BMVSZ) elnöke a nagyváradi helyi tanácsnak a Gazdasági Egyeztető Bizottság létrehozásáról szóló határozatát. Lucian elmondta, hogy ez a határozat a BMVSZ által kezdeményezett, a helyi pártokkal folytatott dialógus eredménye, mely lehetővé teszi, hogy a vállalkozói szektor is kifejtse véleményét, hatását a helyi gazdaságot, adókat, illetékeket és a költségvetést érintő kérdésekben. “Mi minden pártnak jeleztük párbeszédre való készségünket, és több párttal tárgyaltunk is. A Demokrata-Liberális és a Szociáldemokrata Párt eddig még nem reagáltak megkeresésükre” – fogalmazott Lucian, aki később hozzátette: “Nagy szerencse, hogy az RMDSZ a helyi tanácsi űlés előtt meghívott egyeztetni minket, mert csak akkor vettük észre, hogy a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nincs benne ebben a bizottságban. Köszönjük az RMDSZ-nek ezt a lehetőséget, hogy az urolsó pillanatban tudtunk javítani a határozattervezeten” – mondta Lucian.

Magukat ellenőrzik?

A fentivel ellentétben a BMVSZ élesen bírálta az ipari park létesítéséről illetve a nyílt versenytárgyalásokat ellenörző bizottság létrehozásáról szóló határozatokat. Dan Octavian a BMVSZ ügyvezető igazgatója előbbivel kapcsolatban elmondta, hogy az nem ipari park létesítés, hanem közönséges ingatlanspekuláció. A bizottsággal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy abban azoknak az intézményeknek a képviselői vannak benne, akiknek a munkáját tulajdonképpen a bizottság elbírálni hivatott, és ez összeférhetetlenséget szül. A bizottságban a vállalkozói szektornak fenntartott egyetlen hely csak arra való, hogy legitimizálja a bizottság munkáját. A BMVSZ a határozat módosítását szorgalmazza, emellett javasolja, hogy a vállalkozói szférának fenntartott helyet egy újságíró töltse be: “akkor garantáltan átláthatóak lennének a nyílt versenytárgyalások” – érveltek a BMVSZ vezetői.

Pap István