Ország-világ

2020.12.31. 11:10

Müller Cecília szerint bizakodva tekinthetünk 2021-re (videó)

Az év utolsó napján is sajtótájékoztatót tartott az Operatív Törzs, melyen ismertette a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legújabb tudnivalókat. 2020 a koronavírusról és a világjárvány kezeléséről szólt, de van okunk bizakodni, hiszen karácsonyi ajándékként Magyarországra is megérkeztek a vakcinák – mondta Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos és Kiss Róbert rendőr alezredes megköszönte mindenki munkáját a védekezésben.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette az elmúlt 24 óra legfontosabb adatait. A hatóság 187 személlyel szemben intézkedett az elmúlt 24 órában a maszkviselési kötelezettségek megszegése miatt. Hozzátette: a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken az elmúlt napon 2, míg egyéb, a rendeletben szereplő zárt helyen történt ellenőrzések során 16 emberrel szemben léptek fel a rendőrök maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt írja tudósításában az Origo.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

A kijárási tilalmat 339 személy szegte meg az elmúlt 24 órában.

A kijárási korlátozás november 4-ével lépett hatályba, amit november 11-ével a kijárási tilalom váltott fel. November 4-től a rendőröknek több mint 18 ezer szabályszegővel szemben kellett intézkedniük.

Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 9011 rendőri intézkedés történt. Az elmúlt napon 9675 alkalommal ellenőrizték a rendőrök személyesen a hatósági házi karanténban lévőket. Szerdán 2992 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 17 704-en vannak hatósági házi karanténban mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes.

Müller Cecília elmondta, az elmúlt 24 órában 2971 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és 108 beteg meghalt. A járvány továbbra is zajlik, minden korosztály érintett, de a halálos áldozatok többsége továbbra is idős, krónikus beteg – tette hozzá az országos tiszti főorvos. Azt is kiemelte, hogy 150 102-en már meggyógyultak, és 162 875 aktív fertőzöttet tartanak számon. Jelenleg 5856 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 402-en vannak lélegeztetőgépen.

„Az elmúlt év a pandémiáról szólt, ugyanakkor az elmúlt napokban bizakodhatóvá váltunk”

mondta Müller Cecília. Az év utolsó napján visszatekintünk, reményteli bizakodással tekintünk a jövőre, ami teljes mértékben megalapozott, hiszen megérkezett hazánkba a hatékony vakcina mondta az országos tiszti főorvos.

„Mindannyiunk életét megváltoztatta, felforgatta, mássá tette a koronavírus. Az egész évünk a védekezésről szólt. 2021-be úgy megyünk át, hogy habár a pandémia jelen van, de az új év már úgy indul, hogy rendelkezésre állnak hatékony védőoltások. Ez a fegyver a kezünkben van”

tette hozzá.

Müller Cecília az év utolsó napján köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, rendőröknek, katonáknak, a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, a médiának, hogy a sajtó munkatársai végigkövették a fejleményeket, és köszöni az embereknek, hogy betartották a szabályokat.

A védekezésben résztvevőknek továbbra is erőteljesen zajlik a munkája, a legnagyobb kihívás, ami előttünk áll, a védőoltások beadásának megszervezése

tette hozzá.

Az elmúlt napon újabb 70 ezer vakcina érkezett, így már 80 ezer vakcina áll rendelkezésre, ezzel 40 ezer egészségügyi dolgozót tudnak beoltani, 5110 egészségügyi dolgozó kapott eddig oltást – ismertette.

Több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre és Békéscsabára is szállítottak ki vakcinákat. Így 25 oltóponton lehet felvenni az oltást az egészségügyi dolgozóknak.

Utánuk a szociális intézmények lakói következnek, akiket a krónikus betegségben szenvedők követnek. Az oltási tervnek megfelelően fogunk oltani – mondta az országos tiszti főorvos, aki

örömét fejezte ki, hogy sokan érdeklődnek a vakcina iránt.

A védőoltásra eddig közel 600 ezren regisztráltak. Azért is érdemes regisztrálni, hogy a hatóságok fel tudják venni a kapcsolatot a jelentkezőkkel.

„Védjük meg egymást, védjük meg saját életünket”

– szólt a magyar emberekhez Müller Cecília, aki azt kérte mindenkitől, hogy a széles összefogás maradjon meg jövőre is.

Az óvodai és iskolai dolgozóknak ma este 8 óráig van lehetőségük online időpontot foglalni az iskolakezdés előtti, január eleji gyorstesztelésekre

– mondta az országos tiszti főorvos.

„Mindnyájuknak jó egészséget kívánok jövőre. Arra kérek mindenkit, hogy 2021-ben is működjön együtt a hatóságokkal” – fogalmazott.

„Áldott, békés, Covid-mentes új esztendőt kívánok mindenkinek”

– mondta Müller Cecília.

Kiss Róbert rendőr alezredes felhívta a figyelmet,

ma este 8 óra és reggel 5 óra között is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig.

Kivételt ez alól a munkavégzés jelent. Aki nem tartja be, bírságra számíthat. Elmondta, hogy a katonaság is segíti a rendőrök munkáját ma este.

Müller Cecília országos tiszti főorvos sajtókérdésre válaszolva ismertette, hogy

dinamikusan bővülő oltási rendünk van. Kizárólag a beérkező vakcinamennyiségtől függ, hogyan lehet bővíteni a kört

– jelentette ki.

Kiss Róbert rendőr alezredes is köszönetet mondott mindenkinek, aki segített a vírus elleni védekezésben. A rendőr alezredes egyúttal sikerekben gazdag, boldog új évet kívánt mindenkinek.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában