Egy hajléktalan család kálváriája

Egy hajléktalan család kálváriája
Nagyvárad – Amint már korábban írtunk róla egy hattagú család került az utcára a Góbé csárda közelében, miután kilakoltatták őket az állami tulajdonú lakásból, új lakást ígérvén nekik. A helyzet azonban azóta is megoldatlan.  

Varga Margit és élettársa immáron két hónapja alszik a szabad ég alatt kiszolgáltatva az időjárás viszontagságainak ugyanakkor rászorulva az emberek joindulatára. Gyermekei, köztük a tizennégy éves mozgássérült kislány az együttérző szomszédok és ismerősök segítségével legalább fedéllel a feje fölött töltheti az éjszakát. Látogatásunkkor Margit éppen a piacról érkezett. A gáztűzhelyet a szomszédoknál helyezte el, akik mindenben amiben csak tudnak a segítségükre siettek. Míg a gyerekek a szomszédnál, Gyurkánál játszanak és tanulnak addig a vizet Virgil bácsitól hordják: “Mondtam Virgil bácsinak, ha kapok pénzt, majd adok magának is, pótolok a vízbe. Nem szólt az semmit, mert nagyon sajnál minket. De pótolok neki, hiszen semmi sincs ingyen. Mi szegények vagyunk de tisztességesek.” – magyarázza Margit, miközben az ebéd elkészítésében szorgoskodik.

A helyzet változatlan

Sokan sokfélét ígértek már nekik, de igazából még semmit sem kaptak. Lakatos János, roma képviselő, akit Margit csak “cigányprimar”-nak nevez ígért nekik lakást az úgynevezett “cigánysoron”, azaz a Voltaire utcai romanegyedben. Az ígérteből ígéret maradt. Amikor kilakoltatták őket az állami tulajdonú lakásból egy szociális otthon első emeletén helyezték el őket, a tizennégy éves fogyatékos kislánnyal. Hiába kérvényezték, hogy helyezzék át őket a földszintre, hogy a tolószékes kislányt könyebben tudják mozgatni, de ezt nem hagyták jóvá. Margitot nyolc hónapja műtötték veseelégtelenséggel, alig gyógyúltak be az operálás nyomai, már a gyereket cipelte az emeletre és vissza.  De a végső ok, mely arra sarkalta Margitot, hagyja ott az otthont, az volt, hogy kislányát zaklatták, leköpködték a többi lakók. Ennyi keserűség következtében nem csoda, hogy Margit idegei is felmondták a szolgálatot. Az otthon helyett az utcát választották annak reményében, hogy a helyzet hamarosan megoldódik, és megkapják az ígért önkormányzati lakást.

Remény és kilátástalanság

A héten Margit kézhez kapja a személyi igazolványt, melyet Lakatos János segítségével készítetett magának és a lányának is. Azt reméli jövő héten sikerül az új polgármesternél meghallgatást kérni, akiről azt halotta, hogy jó ember. A remény mellett viszont ott van a kilátástalanság érzése is. Az ügy nem tűr halasztást, hiszen a nyári kánikulát és változó időjárást még csak elviselik az amúgy viszonylag forgalamas autóút mellett, egykori lakásuk közelében felvert improvizált “sátor” alatt, azonban az idő sürgeti őket, a nyár elteltével az éjszakák is hidegebbek lesznek.

Mészáros Tímea