Egy feljthetetlen délután

Egy feljthetetlen délután
Nagykároly – A szatmárnémeti Ady Endre Társaság idén harmadik alkalommal szervezte meg a Magyar Kultúra Hetét, mely ezúttal az „Egycsillagú égbolt” címet viseli.

A program összeállításakor a nagykárolyi közönségre is gondoltak:  január 19–én, szombaton, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal dísztermében koncertezett Magyarország egyik legkiemelkedőbb, főként népi táncmuzsikát játszó hangszeres csoportja, a budapesti Jánosi Együttes. Az együttes honlapján olvasható bemutatkozó szöveg szerint: „A Jánosi Együttes  egy több mint 250 éves magyarországi hangszeres hagyomány folytatója, amelynek legfőbb jellemzői a ritmusosság, a rögtönzés, az egyéni előadásmód. Ezt a hagyományt mára már csak helyenként őrizték meg falusi zenészek. A Jánosi Együttes műsoraiban a magyar tájak hagyományos népi táncmuzsikája mellett a 18–19. század magyar zenei hagyománya is megszólal.” (www.janosiegyuttes.hu)

Ismerős dallamok

A fellépőket a szervezők részéről Végh Balázs Béla hívta színpadra. Ezt követően Jánosi András zenekarvezető és prímás szólt néhány szót az együttes megalakulásának történetéről és tagjairól. 90 perces nagykárolyi előadásuk a „Magyar rapszódia” címet viselte —  Liszt Ferenc világhírű Magyar rapszódiáinak népzenei motívumtárából építkeztek műsorukban. A közismert Rákóczi induló (XV. Magyar rapszódia) előbb török hadi induló, majd egy avasi román tánc, végül egy palatkai magyar lakodalmi mars jellegzetes ritmusvilágát idézte fel. A feledhetetlen előadás fényét emelte Szűcs Miklós énekes közreműködése, aki többek között a VI. Magyar rapszódiában szereplő egyik dallamot, a „Jaj de huncut a német” kezdetű, 19. század eleji Habsburg–csúfoló dalt adta elő az együttes hangszeres kíséretével.