"Egy fantasztikus sorozat"

"Egy fantasztikus sorozat"
Bihar megye – Helyi és vendég elöljárók, zászlóvivők, óvodások, iskolások, és különböző előadó csoportok felvonulásával, illetve ünnepi beszédekkel nyílt meg péntek délután a XIX. Nyíló Akác fesztivál Érmihályfalván.

Az eddigi gyakorlattól eltérően a felvonulást nem a apróbb-nagyobb gyerekek vezették, hanem a város vezetői. Kovács Zoltán  polgármester társaságában vonultak a főteret megtöltő érdeklődők között fenntartott útvonalon a testvértelepülések – Barót (Kovászna megye), Hajdúnánás, Balmazújváros, Nyírábrány (Hajdú-Bihar megye), Nyírbéltek (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Budapest XVI. Kerület, illetve Tornalja (Felvidék) – polgármesterei is. Őket követték a Helyi Tanács, és az RMDSZ választmányának tagjai, kezükben az EU-tagországok egy-egy zászlajával, illetve kézen fogva egy-egy iskolást, akiknél luftballon volt. De léggömbbel  voltak „felfegyverkezve” a sorban következő óvodások, napközisek is, akik a színes gömböket a színpad elé érve engedték a magasba, amikor az említett EU-s zászlók tartóikba kerültek. A menetet továbbra a kisebb és nagyobb néptáncosok, moderntáncosok alkották.

Virágillat, méhek, tervek

A fesztivál megyitóján, a felvonulás és a Syluette mazsorettek tánca után került sor az ünnepi beszédekre. Kovács Zoltán helyi polgármester egyebek mellett arról beszélt, hogy így, május végén nem csak virágillattal, méhekkel és méhészekkel van tele az akácerdő Érmihályfalván, de a város is tervekkel, bizakodással. Barátok és ellenfelek ezekben a napokban, és az év többi részében is „meg kell fogják egymás kezét”, hogy együtt teremtsenek békességet a közös jövőért. Nagy taps fogadta Tasó László  nyíradonyi polgármester szavait: a határon túliak talán magyarabb magyarok, mint az anyaországiak! A polgármester „egy fantasztikus sorozatnak” nevezte a Nyíló Akácok megrendezését, melyek alkalmával nagyobb nyitottságot, barátságot és tiszteletet tapasztal, mint ami a határ másik oldalán élőkre jellemző. „Ne hagyják, hogy a politika összeugrassza az együtt élőket, a gondokat helyi szinten mindig könnyebb orvosolni”, tanácsolta.

Üdvözlet a Felvidékről

„Friss” polgármesterként először járt Érmihályfalván Szögedi Anna, aki ízes felvidéki tájszólásban, és hangjában érezhető meghatottsággal adta át Tornalja üdvözletét, majd ugyancsak a felvidékről érkezett Tóbisz Tinelly Tamás „énekmondó” adott elő pár dalt gitárkísérettel. Szabó József, a megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke a térség ünnepének nevezte a Nyíló Akácot, melynek egyik pozitívuma, hogy sok ismeretséget lehet kötni – a maga példáját említette: egy korábbi fesztiválon ismerte meg feleségét. Csomor Ervin alpolgármester a Budapest XVI. Kerület lakosainak jókívánságait tolmácsolta.

Zászló Nyírábrányból

Ugyanezt tette Nyírábrányból Nyíri Béla polgármester, aki ajándékként a községe címeres zászlaját adta át Kovács Zoltánnak, majd meghívta a „szomszédokat” augusztus 27.-re, amikor a településük alapításának 750. évfordulóját  fogják ünnepelni. Ezt követően a Napsugár és a Fehér Akác menettánc-, a Fürge Lábak, Nyíló Akác és Holtmaros néptánc-, illetve az Xtreme, Street Dancers és Forever Dance moderntánc csoportok műsora zárta a megnyitót, este pedig koncertek következtek.

Címkék: , ,