Egy éve hunyt el Sütő András

Egy éve hunyt el Sütő András Herder- és Kossuth-díjas erdélyi magyar író, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség alapító tagja. Az évforduló alkalmából, az RMDSZ országos vezetősége pénteken koszorút helyezett el az író sírján, a marosvásárhelyi református temetőben.

-Sütő András halálával a magyar irodalom kiemelkedő alkotóját, ugyanakkor erdélyi magyar közösségünk egyik jelenkori szellemi vezetőjét veszítettük el – fogalmazott Markó Béla szövetségi elnök egy évvel ezelőtti részvétnyilvánításában.  – Sütő András számunkra mindig is több volt egy nagy tehetségű írónál: egész életét meghatározta a nemzetéért, kisebbségbe szakadt közösségéért érzett felelősség.

Munkáiban a nemzeti méltóság, a nemzeti önazonosság megőrzése melletti kiállás, a zsarnokság elleni lázadás üzenetét fogalmazta meg a legsötétebb időkben is. 1990-ben, az erőszakkal szembefordulva, személyes áldozatot is hozott az erdélyi magyarság érdekében. Nemzete iránti elkötelezettsége, hűsége, felelősségérzete élő példa marad mindannyiunk számára.