Egy értékjegy, egy új autó

Egy értékjegy, egy új autó
Május 15-től kezdődik meg a roncsautó-program értékjegyeink kiosztása a programban résztvevő autógyártók és forgalmazók között.

 

Nyolc éve indult be Romániában az ún. roncsautó-program, melynek célja az, hogy a tíz évesnél régebbi autók tulajdonosai új, környezetbarátabb járműre cseréljék régi közlekedési eszközüket. Az ebben érdekelt autótulajdonosok régi autójukat elviszik a REMAT vállalathoz, ahol törlik azt a forgalomból. Ennek fejében jogosultak egy, az idén 1500 euró értékű értékjegyre, mely összeget beszámítanak egy új autó vásárlásakor. Az értékjegyeket május 15. – november 20. között osztják ki. Újdonság a programban, hogy a jegyeket most már nem a megyék lakossága alapján, hanem a megyékben forgalomban lévő régi autók alapján osztják szét. A programban részt venni kívánó gyártók és autóforgalmazók április 22-től iratkozhatnak fel a programba. A jelentkező cégeket a Környezetvédelmi Alap fogja elbírálni, és május 15. után kezdi el kiosztani az értékjegyeket a programba felvett gyártók és forgalmazók között.

A program összköltsége az idén eléri a 30 millió eurót. Ebben az évben húszezer, egyenként 1500 euró értékű értékjegyet osztanak ki, melyek közül 17 ezer darab jogi- és magánszemélyeket, a fennmaradó háromezer pedig közintézményeket illet majd meg. Az értékjegyek eladhatók, illetve november 20-ig új autóra válthatók. Újdonság, hogy ettől az évtől egy új autó vásárlásához csak egy értékjegy használható fel, viszont azok, akik elektromos autót akarnak vásárolni, azok számára az 2500 eurónyi értéket számolnak fel. A forgalmi engedélyek és jogosítványok igazgatóságának adatai szerint 2012-ben 2.393.451 tíz évesnél öregebb autó volt forgalomba írva, ezek közül 975.075 autó 11-15 év közötti, 649.266 jármű 16-20 év közötti volt, míg 769.110 autót több mint húsz éve gyártottak.