Egy elveszett világ

Egy elveszett világ
A Czárán Gyula Alapítványnévadójának 160. születési és az alapítvány fennállásának 10. évfordulója alkalmából fényképkiállítást szervez Nagyváradon a Foto Art Galériában Egy elveszett világ címmel.

A Varadinum 2007 előrendezvényeként szervezendő esemény április 27-én 18 órakor kezdődik. A bemutatandó fényképek digitalizált, számítógépen feldolgozott reprodukciói azoknak a felvételeknek, melyeket dr. Ruzitska Béla vegyész professzor és nagy kiránduló készített 1904 és 1915 között a Bihar-hegységben, Czárán Gyula vendégeként is, a Czárán által vezetett és kiépített legendás biharfüredi körutakon.

Az eredeti méretű képek (7 cm x 10 cm) csak nagyítás után (30 cm x 37 cm) tárták fel részleteiben annak a nagyváradi polgári világnak a huszadik század eleji alakjait, akik részt vettek Czárán Gyula kirándulásain, illetve szerkesztették és vezették azt a vendégkönyvet, mely szerencsés módon fennmaradt, talán egyedüli mementóként, Czárán Gyula biharfüredi házából.

Ez a kéziratos füzet közel hetven kirándulás leírását tartalmazza, résztvevőkkel, útvonalakkal, történésekkel, szokásokkal, és legfőképpen Czárán Gyula vezetési és szervezési szokásaival. Az anyag már túl van a számítógépes szerkesztés három hónapos fázisán, és kiadásra vár a mellékelt száz darab Ruzitska-képpel egyetemben.

Vándorúton a képanyag

Az ősbemutató után a képanyagot vándorútra bocsátják. Azon egyesületek jelentkezését várják, akik vállalják és meg tudják szervezni a kiállítást Erdélyben vagy Magyarországon. Hamarosan elkészül a képanyag vetíthető változata is, mely alatt a vendégkönyv legszebb idézetei hallhatók a Nagyváradi Állami Színház színészeinek közreműködésével.

Vállalják a vetített képes anyag bemutatását, előzetes egyeztetés után, minden olyan egyesületnél, ahol ezt igénylik.

Támogatók: Varadinum Kulturális Alapítvány, Foto Art Galéria, Varadinum vonósnégyes, Nagyváradi Állami Színház.