Egy egységes katasztrófa-megelőzési és elhárítási stratégiáért

A természeti katasztrófák csökkentésének előfeltétele a fenntartható területfejlesztés. Év végéig elkészül a 2007-2025-ös Területfejlesztési Koncepció, melynek célja a regionális tervek, az ágazati elképzelések valamint a területi dimenzió összehangolása – mondta Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter szeptember 27-én a Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium, az EUR-OPA Major Hazards, valamint az Európa Bizottság által szervezett EUR-OPA Major Hazards – Egyezmény Állandó Tagjainak bukaresti két napos Bizottsági Ülésén.

A két napos Bizottsági Ülésen több mint 40 külföldi katasztrófamenedzsmenttel foglalkozó szakember vesz részt. Az EUR-OPA Major Hazards – Egyezmény Állandó Tagjai Bizottsági Ülésének alelnöki tisztségét Románia képviselőjeként Bara Gyula miniszteri tanácsos tölti be.
A természeti katasztrófák, földcsuszamlások, árvizek veszélyének csökkentése érdekében elkezdett akciótervekkel kapcsolatosan Borbély László elmondta: a természeti katasztrófák veszélyének megközelítése paradigmaváltást tesz szükségessé, a veszély elleni defenzív tevékenységről át kell térni a kockázatkezelésre. Éppen ezért a Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium 2006 óta 30 milliárd régi lejjel finanszírozta a megyék veszélyességi térképének elkészíttetését. Külön programunk van a földrengés veszélyének kitett földszint+3 emelet magas lakóházak szerkezeti megerősítésére, valamint 84 középület (sürgősségi kórháza, könyvárak, egyetemek) konszolidálására. A középületek szerkezeti megerősítésének finanszírozására a Világbankkal egy 70 millió dolláros egyezményt kötöttünk.
A minisztérium által elkezdett programok, a minisztérium által koordinált Regionális Operatív Program, illetve más ágazati programok valamint egy fenntartható, egységes stratégiára alapozott területfejlesztési koncepció összehangolása lehet az első, és legfontosabb lépés egy fenntartható katasztrófamenedzsment kialakítása felé – összegezte Borbély László.