Egy diák másolni próbált

Egy diák másolni próbált
Kizártak Bihar megyében egy diákot az országos felmérőről, ettől eltekintve rendben zajlott az első próba. Kedden az anyanyelvi próbával folytatódnak a vizsgák, s szerdán lesz a matematika.

Hétfőn reggel kilenc órakor, a román nyelv és irodalom próbával kezdődött el a nyolcadikosok megmérettetése, ma pedig az anyanyelvi próbával folytatódik. A tegnapi megmérettetésre 4938-an iratkoztak fel Bihar megyében, 122 a hiányzók száma, s mint megtudtuk, egy diákot kizártak a telegdi általános iskolából, mivel másolni próbált.
134 vizsgaközpontban zajlik az országos felmérő, csak azokban a vidéki iskolákban nem létesült vizsgaközpont, ahol a nyolcadikos diákok száma tíznél kevesebb, tudtuk meg Claudiu Damiantól, a Bihar megyei Tanfelügyelőség szóvivőjétől.
A legtöbb nyolcadikos tizenegy óra előtt hagyta el a vizsgatermet az Ady Endre középiskolában. Mint mondták, a tételek nem voltak túl nehezek, de épp könnyűek sem, s egyértelműen egyszerűbbek voltak azoknál, amelyeket a szimulálás alkalmával kaptak.
Az első tétel egy népmese részlet volt, melyről egy fogalmazás során be kellett bizonyítaniuk, hogy népmese, s egyebek mellett ellentéteket kellett találniuk a szövegben; a második pont egy román népviselettel kapcsolatos szöveg volt, s ennek kapcsán többek között egy fogalmazást kellett írniuk egy ünnepségről, melyen részt vettek. Az általunk megkérdezettek szerint egyik tétel sem volt túlságosan nehéz.
Kedden az anyanyelvi próbával folytatódik a felmérő. Bihar megyében 584 nyolcadikos iratkozott fel erre a megmérettetésre, közülük 546-an magyar, húszan szlovák, tizennyolcan pedig német nyelv és irodalom tudásukról adhatnak számot. Szerdán, a matematika vizsgával érnek véget a felmérő próbái. Az első eredményeket pénteken 16 óráig függesztik ki, s aznap este nyolcig lehet óvásokat benyújtani. A végső eredményeket június 30-án függesztik ki.