Egy címfüggő író új regénye

Egy címfüggő író új regénye
Nagyvárad- Péntek délután a Várad folyóirat, a Riport és az Europrint kiadók által szervezett VI. Könyvmaraton keretében az Illyés Gyula Könyvesboltban bemutatták Sorbán Attila legújabb regényét.

Péntek délután Demény Péter kolozsvári író, költő beszélgetett Sorbán Attilával a most megjelent Mondd szépen, ámen című regényéről. A szerző többek közt elmondta alkotói tevékenységéről: mindig előbb a címet találja ki, illetve az első sort, csak ezután tud igazából nekikezdeni egy-egy új regényének, tehát úgymond „címfüggő”. Viccesen megjegyezte: jelenleg 18 cím található például a jegyzettömbjében…
Arról is beszélt: a regényében található szereplők létező, hús-vér emberek, valamilyen formában mindegyikkel kapcsolatban volt, újságíróként vagy magánemberként. Megjegyezte: a könyvnek a megírása nem vett túl sok időt igénybe, talán két-három hónapot foglalkozott ezzel, előtte azonban 1-2 évig „hordta magában” az alakokat és a történetet, míg kialakult a szerkezet, és nagyjából körvonalazódott számára, hogy miről és hogyan akar írni. Sok apró szösszenetből tevődött tehát össze ez a munkafolyamat, de amikor számítógéphez ült, úgy 70-80 százalékban már összeállt számára a kép.
Sorbán Attila ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: új regénye arról is szól, hogy egy zárt világban, illetve közösségben, (ebben az esetben egy árvaházban) az életünket fojtogató gyűlölet miként tud a felszínre törni, s gondolkodás nélkül pusztítani.

Ciucur Losonczi Antonius