Egy becsületes kiállítás Nagyváradon

Egy becsületes kiállítás Nagyváradon

Nagyvárad – A huszadik század első felének hazai festészetét átfogó tárlat nyílt pénteken este a nagyváradi barokk palotában, a Körösvidéki Múzeum régi székhelyén.

A mintegy száz képet felölelő kiállítás reprezentatív abban az értelemben, hogy annak anyagát a tárlat fő szervezője, a Román Kultúra Intézete úgy válogatta ki, hogy a Romániában az 1910-től 1950-ig terjedő időszakban létező összes művészeti irányzat képviselve legyen. A péntek esti megnyitón Erwin Kessler, a projekt koordonátora a nagy számban megjelent érdeklődőknek elmondta, hogy nem feltétlenül a leghíresebb képeket akarták elhozni, ugyanis nagyon sok olyan festmény is van a kiállított tárgyak között, amelyeket különböző hazai múzeumok raktáraiban őriznek. Ez egy “becsületes” kiállítás kíván lenni, hangsúlyozta Kessler, azaz nemcsak az avantgard mozgalom különböző stílusirányzatai, kubista, expresszionista, konstruktivista stb. alkotások, de a szocialista-realista művek is megtekinthetők. Továbbá a kiállítás “becsületes” abban a tekintetben is, hogy a művek nem kronológiai sorrendben, hanem az akkori idők ideológiai csatározásait, kompromisszumait érzékeltetve vannak falra aggatva.

Rangos

A tárlaton látható képek a nagyszebeni Bruckenthal és a bukaresti Művészeti Múzeumból, illetve a tulceai, a turnu severini, a brassói, a constancai és a craiovai művészeti múzeumokból érkeztek, és kiegészülnek természetesen a Körösvidéki Múzeum néhány igen értékes darabjával. Olyan nemzetközi, sőt világhírű román alkotók művei tekinthetők meg – a teljesség igénye nélkül – mint Camil Ressu, Victor Brauner, Marcel Iancu, Ion Tuculescu, Corneliu Michailescu, M.H. Maxy, Mattis-Teutsch, vagy Szolnay Sándor. A kiállítást eredetileg csak Nagyszebenben akarták megszervezni, időközben azonban eljutott Bukarestbe és Temesvárra is, és Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatójának ragaszkodása és határozottsága folytán Nagyváradon is látható a gyűjtemény. A kiállítás december 15-ig minden nap 16 óráig látogatható, a belépőjegy ára mondhatni szimbolikus: 1 lej. A helyszínen korlátozott számban kapható a kiállítás anyagát tartalmazó album is, ennek ára azonban már a borsos kategóriába tartozik, az egyébként igényes kivitelezésű kiadvány 100 lejbe kerül. A megnyitón Aurel Chiriac bejelentette, hogy a Románai Képzőművészek Díját az idén tűzművészet kategóriában Jakabovits Márta nagyváradi képzőművész kapta.

Pap István