Égi csodát láthatunk – holdfogyatkozás lesz

Égi csodát láthatunk – holdfogyatkozás lesz
2019. január 21-én, hétfőn kora hajnalban, teljes holdfogyatkozás lesz. Ekkor a telehold fázisban ragyogó Hold, belemerül a Föld bolygónk árnyékkúpjába. A jelenség most hazánkból sajnos csak részben lesz látható, mivel a jelenség végére a Hold már lenyugszik.

Nyugati horizont irányában keressük majd meg a teleholdat, felhőmentes égbolt esetén szép hajnali égbolt fogad bennünket. A jelenség idején még egy másik látványban is gyönyörködhetünk: a délkelti égen szépen ragyog majd az „Esthajnal” csillagnak is hívott Vénusz bolygó, alatta pedig a naprendszerünk legnagyobb bolygója, a Jupiter lesz látható. A két bolygó a híres Skorpió csillagképtől kicsit balra lesz látható, sajnos nem túl magasan a horizont felett.

A holdfogyatkozás érdekesebb időpillanatairól annyit, hogy a Föld teljes árnyékának megjelenése a Hold korongján – ez a részleges fogyatkozási fejezet kezdete – hajnali 5 óra 34 perckor várható. Ekkortól halad majd befelé a teljes árnyékba égi kísérőnk. Amikor teljesen elmerül a Hold a Föld árnyékkúpjában, már 6 óra 42 perc lesz. Ezt hívjuk a totális fogyatkozás kezdetének. De általában ilyenkor sejtelmes, sötét, vöröses barna fényben látszik majd a holdkorong.

A Hold kibukkanásának kezdete (a teljes fogyatkozás végének kezdete), 7 óra 43 perckor következik be. A jelenség vége 8 óra 50 perckor lesz, csakhogy ezt már sem Romániából, sem Magyarországról, nem láthatjuk, mivel a Hold 8 óra 32 perckor lenyugszik a horizont alá…

Attól függően, hogy melyik földrajzi koordinátán élünk, ezen a napon a napkelte – ami a világosodás miatt zavarja majd a jelenség látványosságát – 8 óra 23 perckor lesz. Ez azt jelenti, hogy a ritka égi tünemény során, annak végén, már világosodik, és a Hold pedig a horizonthoz közelít, lenyugvóban lesz. Szabad horizontú, nyugati irányban épületmentes, irányt kell keresni a jelenség végig nézéséhez.

(Ajánlott honlapok: https://www.mcse.hu és http://csillagaszat.taracsak.hu/)

Derült égboltot kíván: Szoboszlai Endre, csillagász-ismeretterjesztő – Debrecen