Egészségvédő csalétek román rókáknak

Egészségvédő csalétek román rókáknak
Túljárnak a mesebeli ravasz Róka Rudi eszén azok a szakemberek, akik most Románia tizennyolc megyéjében oltják be csalétekkel az állatokat veszettség ellen.

A lomposfarkúak és környezetük egészsége érdekében a nemrégiben elfogadott romániai jogszabály alapján az idén és jövőre két-két, tavaszi és őszi oltási kampány során “csalétkes immunizálást” alkalmaznak – tájékoztatta az MTI-t Rácz László, a Hargita megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság szóvivője. ”Csalétekbe helyezzük az oltóanyagot, majd az így elkészített vakcinákat szétszórjuk a vadak élőhelyein” – magyarázta a hatósági állatorvos a furfangos eljárást. Hozzáfűzte: ahol a terepviszonyok ezt indokolttá teszik, helikopterből szórják szét a csalétket, másutt pedig az erdészeti felügyelet és a területileg illetékes vadásztársaságok munkatársai közreműködésével az állatorvosok helyezik el az oltóanyagot.
Minderre azért van szükség - mondta Rácz László -, mert az elmúlt esztendő hasonló időszakához képest majdnem kétszeresére emelkedett a veszettségi gócpontok száma Hargita megyében. “Tavaly az év elejétől április közepéig hat esetet jegyeztünk, az idén pedig már tizenegyet” – fűzte hozzá a hatósági állatorvos.
Mint mondta, bár új a jogszabály, nem új az alkalmazott eljárás. Ugyanis 2002-től rendszeresen oltják a rókákat csalétek segítségével, évente kétszer mintegy 1200 veszettség elleni oltást helyeztek el éteknek álcázott csaliban a rókalyukak környékén.
Az állatorvos hatékonynak nevezte az eljárást, amit az is jól mutat, hogy miután tavaly felfüggesztették annak alkalmazását, közel kétszeresére ugrott a veszettségi gócpontok száma.
Korábbi sajtóinformációk szerint e módszert magyarországi szakemberek dolgozták ki, Magyarországon jó eredményeket hozott, ezért az Európai Unió is támogatja annak más országokban való alkalmazását. Németország és Lengyelország után immár Románia is átveszi a magyar mintát.